Ruim 7,4 miljoen zien toespraak Beatrix op tv

AMSTERDAM - Ruim 7,4 miljoen tv-kijkers hebben maandagavond rond 19.00 uur gekeken naar de toespraak van Beatrix waarin zij aankondigde afstand te doen van de troon. 

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek en de NOS. De boodschap van de majesteit was rechtstreeks te volgen op Nederland 1, 2 en 3 en RTL 4.

De zenders hadden een extra uitzending ingelast voor de toespraak. Op Nederland 2 (350.000 kijkers) en Nederland 3 (453.000) was alleen de toespraak te zien.

Op Nederland 1 (1.758.000) en RTL 4 (1.621 miljoen) stond de programmering de rest van de avond in het teken van Beatrix en Willem Alexander.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van 7,4 miljoen kijkers werd bereikt tijdens de drie minuten durende toespraak van de koningin, meldde een woordvoerder van de Stichting KijkOnderzoek. Gemiddeld keken volgens hem ruim 4 miljoen mensen naar de uitzendingen voor en na de toespraak.

De toespraken van de koningin en minister-president Mark Rutte werden via de drie publieke zenders gezien door 5,6 miljoen mensen, meldde een woordvoerster van de NOS. Volgens haar trokken RTL4 en SBS6 rond 19.00 uur samen 1,8 miljoen tv-kijkers. Op een normale maandagavond in januari zitten volgens de woordvoerster 5,4 miljoen mensen voor de buis.

Alles over de troonswisseling

Lees meer over:
Tip de redactie