Paulien van Deutekom wint Expeditie Poolcirkel

HILVERSUM - Paulien van Deutekom is de winnares van Expeditie Poolcirkel.

De voormalig profschaatsster wist in de finale van het avontuurlijke AVRO-programma eerder dan acteur Frederik Brom het Viking Island in Noorwegen te bereiken.

Amanda Krabbé eindigde als derde in de finale. Zij was halverwege een steile klim op de mountainbike de uitputting nabij en moest de strijd staken.

Van Deutekom hield aan de expeditie door Spitsbergen, Finland, Zweden en Noorwegen 22.500 euro over. "Het prijzengeld komt goed van pas, want ik studeer nog 2 jaar lang pedagogische wetenschappen. Met die studie was ik tijdelijk gestopt tijdens het schaatsen", vertelt Paulien enthousiast.

Helikopter

Kijkers zagen hoe Van Deutekom en Frederik Brom in de laatste aflevering van Expeditie Poolcirkel uit een helikopter werden gedropt in de ijskoude zee, waarna ze met jetski’s vlaggen moesten verzamelen van de landen waar ze geweest waren en naar land moesten zwemmen.

"Het was erg lastig zwemmen met flippers en een droogpak. Ik voelde me echt een kluns", blikt Paulien terug.

"Het was een close finish. Frederik zat me op de hielen. Toen we het water moesten overzwemmen naar het Viking Island hield ik rekening met de sterke stroming en lette ik goed op of ik niet te ver afdreef. Met deze strategie ben ik iets op Frederik ingelopen."

Geduchte tegenstander

Paulien noemt Brom een geduchte tegenstander. "Freek lag tijdens het jetskiën iets voor. Toen hij een afslag miste, was ik blij. Maar ik vergooide mijn voorsprong bijna weer gelijk, omdat ik bij het aanmeren aan een boei gas gaf in plaats van op stop drukte."

De voormalig wereldkampioen allround zette vorig jaar een punt achter haar schaatscarrière. Expeditie Poolcirkel was het eerste tv-programma waarin ze als Bekende Nederlander optrad.

Lees meer over:
Tip de redactie