Kranten pakken flink uit met troonsafstand

AMSTERDAM - De landelijke kranten pakken dinsdag flink uit met de troonsafstand van koningin Beatrix. 

Alle dagbladen zijn een stuk dikker, brengen veel achtergronden over de regeerperiode van de vorstin en verhogen de oplage.

De Telegraaf spant de kroon; in de nacht van maandag op dinsdag rollen er 100.000 extra kranten van de drukpers.

Het Algemeen Dagblad zal de helft van de nieuwskrant besteden aan Beatrix, in totaal zo'n 16 pagina's, met veel aandacht voor beeld.

Een beeldvullende foto staat op de voorpagina. Het AD had al sinds vorige week een serie verhalen lopen, die in het teken staat van de 75e verjaardag van de vorstin op 31 januari, en een bijbehorende boekenreeks over Beatrix en Willem-Alexander.

De Telegraaf verhoogt de oplage met 100.000 exemplaren en schaalt flink op van 26 redactionele pagina's (op een gewone dinsdag) naar 40 pagina's, grotendeels in full-color. De helft van de krant wordt gevuld met nieuws en achtergronden over de troonsafstand en Willem-Alexander. De voorpagina wordt een dragend portret van de koningin.

Dagblad Trouw kiest vooral voor de verdieping. In de gelijknamige bijlage zijn 12 pagina's ingeruimd die gaan over de regeerperiode van Beatrix, meldt hoofdredacteur Willem Schoonen. Voor het nieuws zijn 4 pagina's beschikbaar. Ook heeft Trouw de oplage eenmalig verhoogd.

Volkskrant

Die oplageverhoging geldt ook voor de Volkskrant. De krant brengt dinsdag 15 pagina's over Beatrix en Willem-Alexander, maar ook over andere Europese koningshuizen. ''Zoals over prins Charles, die maar niet aan de bak komt.''

Het Reformatorisch Dagblad verschijnt dinsdagmiddag ''dikker dan normaal'' en met een speciale bijlage over Beatrix, haar regeerperiode en ook veel aandacht voor Willem-Alexander. De bijlage telt 16 pagina's. Maandagavond startte het RD al snel met een liveblog op zijn website.

Ook regionale kranten spelen volop in op Beatrix. Zo brengen de dagbladen van Wegener en Media Groep Limburg dinsdag een extra bijlage. Dagblad van het Noorden verhoogt de oplage ook en brengt 11 pagina's over Beatrix, met onder meer veel foto's die lezers instuurden van bezoeken van de koningin aan Noord-Nederland.

Tip de redactie