HILVERSUM - Regisseur Eddy Terstall is de slimste onder de bekende Nederlanders die woensdagavond deelnamen aan De Nationale IQ Test 2013 van BNN.

Zijn intelligentiescore was 125. Zangeres Margriet Eshuijs had van de BN'ers de laagste score (104).

De hoogste score ooit voor een BN'er in de test is 159 en staat sinds vorig jaar op naam van presentatrice Dolores Leeuwin. Patrick Lodiers en Valerio Zeno presenteerden het tv-programma, dat woensdagavond te zien was op Nederland 1.

Andere BN'ers die hun intelligentie lieten meten, waren nieuwslezer Jeroen Tjepkema (115), zangeres Leonie Meijer (122), schrijver Özcan Akyol (117) en schrijver en journalist Abdelkader Benali (106). Ze namen het op tegen Terstall, Eshuijs, Olga Commandeur (Nederland in Beweging) en schrijver-columnist Leon Verdonschot. Commandeur had een iq van 119, Verdonschot eindigde met 123 op de tweede plaats.

Generaties

Tijdens deze editie van de IQ Test keek BNN of er verschillen in intelligentie te ontdekken zijn tussen verschillende generaties. In de studio namen twintigers, dertigers, veertigers, vijftigers en zestigplussers het tegen elkaar op. De generatie dertigers scoorde met een IQ van 120 het beste, de zestigplussers presteerden met 95 het slechtst.

Volgens BNN vulden 125.000 mensen de test online in tijdens de tv-uitzending. Zij behaalden een gemiddelde score van 110.