Programmamaakster Ellen Blazer overleden

HILVERSUM - De Nederlandse regisseur, producente, documentairemaakster en eindredactrice Ellen Blazer is dinsdagochtend op 81-jarige leeftijd overleden. 

Dat liet een woordvoerder van de VARA weten.

Blazer heeft van 1956 tot 1996 voor de VARA gewerkt. Haar naam was vooral verbonden aan de talkshow van Sonja Barend, met wie ze 20 jaar lang heeft samengewerkt.

In 1977 werden de twee aan elkaar voorgesteld. Het was het begin van een langdurige en innige samenwerking. Samen maakten ze 570 live-uitzendingen.

'Onvervangbaar'

Toen Blazer in 1996 met pensioen ging, stopte Barend met haar programma. ''Ellen is onvervangbaar, dus ik ga ook niet op zoek naar vervanging'', verklaarde de presentatrice.  In een reactie op het overlijden van Blazer stelde Barend dinsdag: ''De mooiste samenwerking, de dierbaarste vriendschap, een groot geluk, tijdperk ten einde.''

Blazer, in 1931 geboren in Rotterdam, is ook het brein achter bekende tv-programma's als Twee voor Twaalf en Per seconde wijzer. Twee voor Twaalf is volgens de VARA de langstlopende quiz van Nederland.

Astrid Joosten

Twee voor Twaalf-presentatrice Astrid Joosten is aangedaan door de dood van Ellen Blazer. Tegen RTL Boulevard spreekt de presentatrice over het 'einde van een tijdperk'.

"Ik ken weinig mensen die twee quizen hebben bedacht die al 40 jaar op de televisie zijn en nog steeds succesvol zijn", zegt Joosten, die Blazer beschrijft als een 'fenomenale vrouw' en 'een van de grootste televisievrouwen achter de schermen'.

Blazer, een 'zeer kritische dame' volgens Joosten, bleef altijd betrokken bij het programma. "Soms met een compliment en soms met een kritische noot. We zullen haar zeker missen."

Kees Driehuis

Kees Driehuis, presentator van de kenniskwis Per seconde wijzer: ''Ellen heeft mij en veel anderen geleerd hoe je televisieprogramma’s moet maken die iets met je doen, die ergens over gaan, maar die ook leuk zijn om naar te kijken. Ze was heel erg stimulerend en vernieuwend. En daarnaast was ze tot op het laatst een gastvrije, grappige en vrolijke overlever.''

Achtergrond

VARA-programmadirecteur Frans Klein noemde de rol van Ellen Blazer in de geschiedenis van de Nederlandse televisie in het algemeen en die van de VARA in het bijzonder van 'onschatbare betekenis'. ''Ze was een kleine, grote vrouw, die geen moeite had met een plek op de achtergrond. De VARA denkt met veel respect en warmte aan haar terug.''

De VARA zendt dinsdagavond rond middernacht op Nederland 1 een documentaire uit die Coen Verbraak in 2011 maakte over Blazer. De titel is Ellen Blazer: schitteren in de schaduw.

Lees meer over:
Tip de redactie