Oproep voor meer mediavrijheid Europa

AMSTERDAM -  Middelbare scholen zouden media-onderwijs moeten gaan geven. Lidstaten die tot de EU willen toetreden zouden getoetst moeten worden op hun persvrijheid.

En in alle landen van de EU zijn onafhankelijke media-organen gewenst die media mogen bestraffen als ze de fout in zijn gegaan.

Dat zijn enkele van de 30 aanbevelingen voor meer mediavrijheid in Europa van een onderzoeksgroep die op verzoek van Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) een rapport opstelde. Maandag werd dit rapport in Brussel gepresenteerd.

Debat

''We moeten in Europa hoognodig een debat voeren over mediavrijheid'', aldus Kroes, die blij was met het rapport. ''Dit is geen Brusselse kwestie alleen.'' De commissaris zal zelf ook kijken wat in haar macht ligt om persvrijheid te bevorderen.

Mediavrijheid is een essentiële pilaar voor Europese democratie, aldus het rapport.

Door het veranderende medialandschap en de technologische ontwikkelingen met sociale netwerken is het minder evident wie een beroepsjournalist is en wie niet, menen de opstellers. Dat zien zij niet direct als probleem, mits gewaarborgd is dat kwaliteitsjournalistiek blijft bestaan.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie