LISSABON - Als de regering van Portugal de publieke omroep RTP, de 'Portugese NOS', verkoopt aan een particulier, is dat in strijd met de grondwet. 

Dit zegt president Aníbal Cavaco Silva zaterdag in een interview met het weekblad Expresso. Het is de zoveelste keer binnen enkele dagen dat het staatshoofd in aanvaring komt met de regering van premier Pedro Passos Coelho, die wanhopig op zoek is naar een uitweg uit de schuldencrisis.

Zo vocht Cavaco Silva eerder deze week de begroting voor 2013 aan bij het Constitutioneel Hof. De begroting voorziet in snoeiharde bezuinigingen, zoals 17 procent op de gezondheidszorg en verlaging van de pensioenen met maximaal 10 procent.

Bezuinigingseisen

Portugal ligt sinds 2011 aan een miljardeninfuus van de Europese partners. In ruil daarvoor moet het Zuid-Europese land voldoen aan strenge bezuinigingseisen van de trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds.

Internetgebruikers in Portugal hebben 'entroikado' (getrojkeerd) gekozen tot woord van het jaar 2012. Het nieuwe woord is ook al in een woordenboek opgenomen, met als definitie: ''gedwongen te leven onder de voorwaarden die zijn opgelegd door de trojka''.