BEIROET - Een Amerikaanse journalist wordt in Syrië vermist sinds hij zes weken geleden in het noordwesten van het land door gewapende mannen werd ontvoerd.

De familie van de 39-jarige James Foley is een publiekscampagne begonnen om hem weer thuis te krijgen. Foley werd op 22 november ontvoerd in de provincie Idlib.

Volgens nieuwssite GlobalPost, waar Foley eerder voor werkte, werd de journalist onderschept door een auto toen hij op weg was naar de Syrische grens met Turkije. Twee gewapende mannen dwongen hem uit zijn auto te stappen en sindsdien is niets meer van hem gezien of gehoord.

Geen enkele groepering heeft in het openbaar de verantwoordelijkheid opgeëist. Tijdens de 21 maanden durende opstand tegen het bewind van president Bashar al-Assad zijn al meerdere journalisten ontvoerd. In december werd een team van NBC News vijf dagen vastgehouden. Vorig jaar was Syrië het gevaarlijkste land voor journalisten, met 28 doden.

Foley is een ervaren buitenlandcorrespondent die werkte in Syrië, Afghanistan en Libië. In april 2011 werd hij in Libië door regeringstroepen gevangengenomen en na 44 dagen vrijgelaten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten