AMSTERDAM - Om één minuut voor 12:00 uur werd het allerlaatste artikel van de GPD, een samenwerkingsverband van regionale kranten, verspreid.

Daardoor komen de 45 vaste redacteuren in één klap zonder werk te zitten, een onbekend aantal freelancers verliezen een opdrachtgever. Dat meldt Villamedia maandag.

Het laatste bericht was een afscheidsbrief van hoofdredacteur Jos Timmers. "De kranten konden op ons rekenen en wisten wat ze van de GPD konden verwachten. Andersom was dat helaas steeds minder het geval", aldus Timmers.

Een deel van het GPD-personeel was maandag op de redactie aanwezig, toen het laatste bericht werd verzonden aan de aangesloten kranten en het computernetwerk van en naar de GPD definitief werd afgesloten.

Bedanken

Voorafgaand aan het laatste bericht, bedankte Timmers zijn collega's bij aangesloten kranten. ''Wij willen, zo vlak voor het definitieve afscheid, alle collega's van de aangesloten kranten bedanken voor de samenwerking, de vele pagina's die wij hebben mogen vullen."

"Maar vooral willen wij, via jullie, de lezers van alle kranten bedanken. Want zonder lezers geen krant, zonder krant geen redactie en zonder redactie geen journalisten.''

76 jaar

Eerder dit jaar werd bekend dat het persbureau na 76 jaar zou ophouden te bestaan. Oorzaak is het verliezen van twee grote afnemers per 1 januari, te weten Wegener en Mediagroep Limburg. Zij gaan in het vervolg eigen verhalen maken met De Persdienst.

Bij de GPD waren 17 Nederlandse kranten en 2 Belgische aangesloten.
Het Parool en het AD willen de dienst van de GPD gedeeltelijk overnemen. De kranten gaan hun eigen landelijke nieuws, reportages en interviews te koop aanbieden.