RIJSWIJK - De Brit Gerry Anderson, bedenker van Thunderbirds, de sciencefictionpoppenserie voor de jeugd uit de jaren zestig, is woensdag overleden. 

Zijn zoon heeft dat bekendgemaakt via zijn website. Anderson, die al langere tijd ziek was, is 83 jaar geworden.

Thunderbirds draaide om de organisatie International Rescue die in de 21e eeuw met geavanceerde raketten, voertuigen en machines te hulp schoot bij rampen.

Er zijn 32 afleveringen van de serie gemaakt. Verder zijn er drie films: Thunderbirds Are Go, Thunderbird 6 en de live-actionfilm Thunderbirds.

Anderson bedacht de serie naar aanleiding van een mijnramp in Duitsland waarbij mijnwerkers vast kwamen te zitten. Om hen te bevrijden moest van ver en met de trein apparatuur worden overgebracht. Anderson kwam op het idee van een internationale reddingsorganisatie. De naam Thunderbirds kwam van een luchtmachtbasis.

Familie

De serie draait om de familie Tracy met vader Jeff als coördinator en zijn vijf zonen die allemaal een van de raketten of voertuigen bemanden. De moeilijkste reddingsoperaties werden dankzij de futuristische Thunderbirds (1 tot en met 6) tot een goed einde gebracht. Verder waren er andere medewerkers, zoals Lady Penelope en butler Parker.

De serie werd in 1965 en 1966 gemaakt. In Nederland werden de afleveringen uitgezonden door de AVRO. Thunderbirds werd uiteindelijk wereldwijd bekend en kreeg door de jaren heen een cultstatus.