HILVERSUM - Het journalistieke onderzoeksprogramma KRO Reporter mag vrijdag een reportage uitzenden over een datalek bij de internationale politieorganisatie Europol.

Dat bepaalde de rechter in een kort geding dat was aangespannen door telecombedrijf Orange.

Dat maakte de KRO donderdag bekend.

Orange was betrokken bij de aanleg van het zwaarbeveiligde intranet bij Europol. Volgens Reporter is een ICT'er van Orange slordig omgegaan met de technische documentatie over het interne netwerk. Hij zou thuis een backup hebben gemaakt op een netwerkschijf die verbonden was met het open internet. Een wachtwoord ontbrak.

Orange wilde voorkomen dat de kwestie aan de orde zou komen in de reportage.

Internationale criminaliteit

In de computers van Europol ligt geheime informatie opgeslagen over de internationale criminaliteit. Orange was bang dat openbaarmaking van de technische documentatie hackers toegang zou kunnen verschaffen tot die informatie, aldus KRO Reporter.

Europol bevestigde het datalek donderdag, maar spreekt van voornamelijk gedateerde technische informatie. ''Er zijn geen criminele inlichtingen of politie- en justitie-informatie naar buiten gekomen'', aldus Europol. Volgens de organisatie bestaat er geen verhoogd risico dat het netwerk van Europol zal worden gehacked.

De uitzending is vrijdagavond op Nederland 2 om 21.20 uur.