AMSTERDAM - Omroep Max stopt met het maken van amusementsprogramma's om te kunnen bezuinigen.

Dat laat Omroep Max-voorzitter en presentator Jan Slagter weten aan NU.nl.

Onder meer Wie van de drie zal uit de programmering verdwijnen. De omroep zal zich gaan richten op journalistieke- en consumentenprgramma's.

"We moeten keuzes maken want we krijgen minder geld", zegt Slagter. "En als ik dan kan kiezen tussen een programma als Hollandse zaken of Wie van de drie dan past die eerste beter bij de publieke omroep."

Bezuinigingen

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken vanaf 2017 nog 100 miljoen extra op de publieke omroep te bezuinigen. Het eerste kabinet van premier Rutte sneed al 200 miljoen euro uit het budget voor Hilversum.

Volgens Slagter moet de hele publieke omroep daarom stoppen met het maken van amusement. Hij doelt hier onder andere op programma's als Strictly come dancing.

Brede programmering

Slagter vindt het belangrijk dat de publieke omroep een breed aanbod aan programma's houdt. De 7 procent aan amusement kan daarom wat hem betreft minder. "We zouden ons ook moeten afvragen of we nog zoveel sport moeten uitzenden, of dat niet meer iets is voor de commerciëlen."

"Als wij de keuzes niet maken dan doet iemand anders het, dan zijn we nog verder van huis. We moeten alleen zorgen dat we geen elitaire omroep worden."