Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Voetbal

NMa keurt overname van Eredivisie Live goed

RIJSWIJK - Het Amerikaanse tv-netwerk Fox mag definitief een meerderheidsbelang nemen in Eredivisie Live. Daarmee heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ingestemd.
Door ANP/NUsport

Dat hebben beide partijen vrijdag bevestigd.

De firma van mediamagnaat Rupert Murdoch maakte in augustus bekend dat het een belang van 51 procent verwerft van Eredivisie Media & Marketing (EMM).

Het bedrijf verzekerde zich voor de komende 13 jaar van de uitzendrechten van de eredivisie. Naar verluidt is daarmee een bedrag van 1 miljard euro gemoeid. De 18 clubs en de KNVB hebben eerder al ingestemd met het bod.

Alex Tielbeke, directeur van EMM, is verheugd over het besluit. ''We zijn blij dat de samenwerking tussen EMM en Fox nu echt van start kan gaan. De overeenkomst betekent een stevige injectie voor het Nederlandse voetbal, hetgeen goed nieuws is voor de clubs maar zeker ook voor de fans.

Ervaring

"Door de lokale en internationale ervaring van Fox te combineren met onze eigen tv-zender worden we in staat gesteld de fans optimaal en met hoge kwaliteit te bedienen en het succes van Eredivisie Live verder uit te bouwen.”

Fox International Channels maakt deel uit van een internationaal gezelschap van sportzenders in onder meer Noord- en Zuid-Amerika, Azië en ook in Europa. Fox en EMM gaan nu onderzoeken hoe ze de mediarechten van de eredivisie zo optimaal mogelijk gaan exploiteren. Beide partijen bekijken ook of er een extra tv-zender wordt gecreëerd.

NOS

De NOS gaat zich er hard voor maken om ook na het seizoen 2013-2014 de samenvattingen te blijven uitzenden. Algemeen directeur Jan de Jong zei dit vrijdag in het Radio 1 Journaal in een reactie.

"We moesten op deze goedkeuring wachten. We gaan nu zeker proberen om de rechten te houden. We kunnen zeker niet onrealistisch bieden, want we hebben te maken met bezuinigingen. Maar we zitten nog in de wedstrijd en we gaan proberen te scoren", aldus De Jong.

De NOS had al een akkoord bereikt over het uitzenden van de samenvattingen in het seizoen 2013-2014.

Positieve ontwikkeling

De KNVB noemt de goedkeuring van de plannen van een positieve ontwikkeling voor de eredivisie. "Het is goed is dat er nu duidelijkheid is", liet de voetbalbond in een reactie weten.

"De KNVB is blij voor de Eredivisie CV dat de plannen nu echt verder vormgegeven kunnen worden. Zoals de bond al in de zomer aangaf, past deze ontwikkeling bij het ondernemerschap dat ECV/EMM 4 jaar geleden is gestart en is die goed voor het voetbal in brede zin. Enerzijds wordt de zender verder geprofessionaliseerd, anderzijds is het in financieel opzicht goed voor de clubs."


Lees meer over:

FoxRupert Murdoch

Aanbevolen artikelen