AMSTERDAM – De VARA en BNN, de twee omroepen die met elkaar gaan fuseren, willen Hilversum gaan verlaten voor Amsterdam.

Dit melden bronnen donderdag aan de Volkskrant.

De verhuizing zou al zijn medegedeeld aan de werknemers van de omroepen, hoewel de ondernemingsraden en raden van toezicht het plan nog moeten goedkeuren.

De VARA wil het bericht niet bevestigen, maar geeft wel toe dat het personeel is ingelicht over een verhuizingsprocedure.

Ook Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, erkent dat de 'geluiden over een verhuizing naar Amsterdam kloppen'. Wel zegt hij erbij dat er geen definitieve besluiten zijn genomen. "Er zijn nog geen onomkeerbare besluiten genomen", aldus Broertjes.

Sinds er sprake is van fusies van omroepen binnen de publieke omroep, is de gemeente Hilversum volgens Broertjes bang dat de omroepen de stad gaan verlaten.

Vergevorderd stadium

De voorgenomen fusie tussen de VARA en BNN is in een vergevorderd stadium, zeggen de ingewijden. Er is onrust op dat terrein vanwege nieuw rumoer rond extra bezuinigingen vanuit Den Haag, maar de fusie gaat desondanks gewoon door.