LAREN - Voormalig omroepster Hannie Lips is maandag op 88-jarige leeftijd in Laren overleden. Dat meldde de familie vrijdag.

Lips kondigde in de jaren 50 en 60 televisieprogramma's aan en af bij de KRO. Dat omroepen deed ze op een uitbundige manier, al zwaaiend en met kushandjes richting de jonge kijkers van de toenmalige kinderprogramma's als Dappere Dodo en 'Hokus pokus, dat kan ik ook'.

Lips was in 1954 de opvolgster van Mies Bouwman. ''Het was een rare tijd. Ik moest weg bij de KRO, omdat ik een relatie kreeg met een man die niet katholiek was. Hannie Lips volgde me op, dat ging allemaal vrij snel. Ik heb haar maar een keer of twee ontmoet, een hartelijke vrouw'', zegt Mies Bouwman, die na haar KRO-periode korte tijd bij de Volkskrant en De Telegraaf werkte.

Ontdekt

''De KRO had Hannie Lips vlot ontdekt, maar ik weet niet meer hoe dat precies is gegaan. Ik kan me nog wel heel goed herinneren dat ze zwaaide naar de kijkers na een uitzending van Dappere Dodo'', aldus Bouwman.

'Tante Hannie', zoals Lips ook wel werd genoemd, werkte zelf ook mee aan meerdere programma's voor kinderen. In de studio zong ze dan samen met kinderen liedjes en af en toe speelde ze op een accordeon.

In die programma's besprak ze met kinderen alledaagse dingen en nam ze de post door die ze van de kijkers kreeg. Ook presenteerde ze het Sinterklaasprogramma O kom er 'ns kijken.

Lips vierde in die tijd met andere omroepsters het 5-jarig bestaan van het medium televisie. Bouwman: ''En ze gingen bij kijkers op bezoek als er weer een mijlpaal was bereikt bij de verkoop van televisietoestellen.''

Nationaal Songfestival

Lips nam een aantal keren de presentatie van het Nationaal Songfestival voor haar rekening. In 1958 mocht Lips het Eurovisiesongfestival presenteren, dat toen in Nederland plaatsvond.

Twee jaar later schreef ze het kinderboek Dag jongens en meisjes - Het grote voorleesboek van Tante Hannie. Lips verdween in 1966 van de televisie. Daarna leidde ze een teruggetrokken bestaan en bleef ze weg uit de media.

De uitvaart vindt plaats in besloten familiekring.