BBC heeft nieuwe topman

LONDEN - De baas van het Royal Opera House in Londen, een van de toonaangevende operahuizen van de wereld, wordt de nieuwe directeur-generaal van de Britse omroep BBC.

Zijn naam is Tony Hall. Dat meldde de BBC donderdag.

Hall kent de omroep. Hij gaf eerder leiding aan de nieuwsorganisatie van de BBC.

Hall volgt George Entwistle op, die eerder deze maand opstapte na de functie van directeur-generaal slechts 54 dagen te hebben vervuld.

Entwistle vertrok wegens geblunder door BBC's Newsnight. Het actualiteitenprogramma had ten onrechte gesuggereerd dat een bekende politicus zich in de jaren 80 schuldig had gemaakt aan kindermisbruik.

Zomer

De omroep had Hall al eerder op het oog. Voorzitter Chris Patten erkent dat Hall in de zomer al benaderd was voor de functie, nog voordat Entwistle in beeld was.

"Toen vond hij dat een jonger persoon beter gesxchikt zou zijn voor de baan. Blijkbaar kijkt hij er nu anders tegenaan", aldus Patten.

Zware periode

De BBC maakte een zware periode door als gevolg van de affaire rond het seksueel misbruik van de vorig jaar op 84-jarige leeftijd overleden BBC-icoon Jimmy Savile. Savile zou zich in de jaren 60 tot 80 op grote schaal hebben vergrepen aan schoolmeisjes.

In een persconferentie erkent Hall dat de laatste weken "erg zwaar zijn geweest voor de omroep. Ik weet zeker dat we door deze moeilijke periode heenkomen."

Lees meer over:
BBC

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie