Flevoland en Zeeland hebben minste regionale nieuws

AMSTERDAM - De provincies Flevoland en Zeeland hebben het kleinste aanbod van regionaal nieuws. Inwoners van die provincies hebben keuze uit de minste regionale kranten, omroepen en websites.

Gemiddeld hebben Nederlanders keuze uit 29 verschillende regionale nieuwsplatforms per gemeente. In Zeeland zijn 24 verschillende media beschikbaar. Flevoland doet het met 25 regionale media iets beter. De provincies met het meeste regionale nieuws zijn Drenthe (36) en Friesland (34). 

Dat blijkt uit een onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Pers met hulp van NU.nl naar het aantal regionale nieuwsplatforms per gemeente. Het Stimuleringsfonds doet onderzoek naar regionaal nieuws om subsidiegeld in de toekomst beter te kunnen verdelen.

In het onderzoek zijn de kranten, omroepen en websites van zowel traditionele als onafhankelijke uitgevers meegenomen. Zo’n 42 procent van de regionale nieuwsplatforms is een website. Daarnaast zijn drie op de vijf media in handen van een uitgever. De rest wordt beheerd door zelfstandigen.

Klik op de provincies om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Stimuleringsfonds voor de Pers. Bekijk hier een versie op gemeenteniveau. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Regionale binding

"Flevoland is een geval apart", stelt Piet Bakker, als lector Massamedia en Digitalisering aan de hogeschool Utrecht verbonden aan het onderzoek. "Almere is een van de weinige gemeenten waar geen regionaal dagblad wordt verspreid." Inwoners van die gemeente zijn dan ook voornamelijk op Amsterdam gericht.

Daarnaast heeft de lage score van Flevoland volgens Bakker te maken met het gebrek aan binding in die provincie. "Inwoners hebben bijna nooit grootouders uit die regio. Flevoland bestond toen nog niet. Een gebrek aan binding vertaalt zich ook naar interesse in die regio."

Het omgekeerde effect ziet Bakker in de noordelijke provincies. Omdat veel families daar decennia lang in dezelfde plaats wonen, is de interesse in de regio een stuk groter. Ook ziet hij het zogeheten 'vliegwiel'-effect in werking treden. "Als er al veel nieuws van traditionele media wordt verspreid, dan haken er ook veel zelfstandige nieuwsmedia op in."

Eén uitgever

Ook Zeeland is een vreemde eend in de bijt, vindt de lector. "Enkel uitgever Wegener maakt daar de dienst uit. Die gaat echt niet tegen zichzelf concurreren. Daarom zie je daar relatief weinig huis-aan-huisbladen."

Omdat Zeeland dunbevolkt is, is het om commerciële redenen ook minder interessant om een nieuwsproduct te beginnen.

Meeste per gemeente

Gemeente Provincie Aantal titels
Rotterdam Zuid-Holland 52
’s-Gravenhage Zuid-Holland 50
Hardenberg Overijssel 49
Ooststellingwerf Friesland 46
Medemblik Noord-Holland 43
Tynaarlo Drenthe 43
Apeldoorn Gelderland 42
Emmen Drenthe 41
Heusden Noord-Brabant 41
Súdwest Fryslân Friesland 41

Opmerkelijk is dat in de top 10 van gemeenten met het meeste aanbod slechts de helft uit de noordelijke provincies afkomstig is. Rotterdam heeft met 52 nieuwsplatforms de meeste keuze. Daarna volgen Den Haag (50) en de Overijsselse gemeente Hardenberg (49).

Minste per gemeente

Gemeente Provincie Aantal titels
Ouder-Amstel Noord-Holland 14
Reimerswaal Zeeland 18
Rijnwaarden Gelderland 19
Alphen-Chaam Noord-Brabant 20
Blaricum Noord-Holland 20
Cromstrijen Zuid-Holland 20
Diemen Noord-Holland 20
Korendijk Zuid-Holland 20
Noord-Beveland Zeeland 20
West Maas en Waal Gelderland 20

In Ouder-Amstel (Noord-Holland) hebben inwoners keuze uit 14 nieuwsplatforms. Ook in Reimerswaal (Zeeland, 18) en Rijnwaarden (Gelderland, 19) zijn weinig regionale media aanwezig.

Meer bronnen

Daarnaast blijkt dat grotere gemeenten meer nieuwsaanbod hebben dan kleinere. Gemeenten met minder dan 10.000 inwoners hebben gemiddeld 16,1 regionale nieuwsplatforms. Bij gemeenten met meer dan 100.000 inwoners is dat gemiddeld 20,8.

Beweeg de cursor over het diagram om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van het Stimuleringsfonds voor de Pers. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

"Hoewel dat verband niet enorm sterk is, zie je wel een licht opgaande lijn als je kleine met grote gemeenten vergelijkt", aldus Bakker. "Het is ook niet zo dat er meer nieuws in grote gemeenten plaatsvindt, maar er zijn meer nieuwsbronnen aan te boren."

"De gemeenteraad bestaat bijvoorbeeld uit meer partijen. Omdat er zoveel meer informatie te halen valt over een nieuwsonderwerp, zijn er meer verschillende media nodig om dat allemaal te verwerken."

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie