AMSTERDAM - De stem van een verdachte in een rechtszaak mag vanaf maart worden uitgezonden op televisie, radio en internet. 

Dat staat in een nieuwe persrichtlijn van de Raad voor de Rechtspraak, melden de GPD-bladen dinsdag.

Nu mag de stem of beeld van een verdachte alleen in uitzonderingsgevallen worden uitgezonden, bijvoorbeeld als hij daar zelf toestemming voor geeft zoals in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders het geval was.

Door de stem vaker uit te zenden moet een 'evenwichtiger beeld' worden gegeven van wat zich in de rechtszaal afspeelt.

Controle

Door meer openbaarheid kan het werk van rechters, officieren van justitie en advocaten beter worden gecontroleerd. Dat moet volgens voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Erik van den Emster voor meer vertrouwen zorgen.

In uitzonderingsgevallen kan de rechter er voor kiezen geen geluidsopname van de verdachte toe te staan. Daar moet dan wel een goede reden voor zijn.

Slachtoffers

Door de nieuwe regel kunnen slachtoffers straks worden geconfronteerd met de stem van de dader. Daar zitten zij niet op te wachten, denkt advocaat Richard Korver. Hij vertegenwoordigt de ouders van de kinderen die door Robert M. zijn misbruikt in de Amsterdamse zedenzaak.

Korver wijst er in de kranten op dat zij hun kinderen al zo goed mogelijk proberen af te schermen van berichten over de oppas. "Straks zit het gezin in de auto en wordt het via de radio met de stem van Robert M. geconfronteerd. Uiterst onwenselijk."

Onwenselijk

Ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten Bart Nooitgedacht noemt de nieuwe regels onwenselijk. De privacy van verdachten zou worden geschaad. "Het kan ook tot gevolg hebben dat verdachten minder openlijk met de rechter gaan spreken, omdat ze weten dat het wordt uitgezonden."