Effe Ekdom wint AVRO Gouden Radioring

HILVERSUM - Het AVRO-radioprogramma Effe Ekdom van 3FM heeft donderdagavond de AVRO Gouden Radioring gewonnen.

Dat werd bekendgemaakt tijdens het Radiogala in Theater Gooiland in Hilversum.

Er werden meer prijzen uitgereikt: Radio 1 heeft de Marconi Award voor beste zender gekregen en Gerard Ekdom van 3FM is volgens het publiek de beste radioman, hij kreeg de Zilveren Radioster.

Kristel van Eijk van Q-music is verkozen tot beste radiovrouw van 2012, ook zij kreeg een Zilveren Radioster. Barend van Deelen en Wijnand Speelman van 3FM kregen de award voor aanstormend talent.

Concurrentie

De Avondploeg van SLAM!FM en Het Foute Uur van Q-music waren kanshebbers voor de Gouden Radioring. Andere radiostations die kansmaakte op de prijs voor beste zender waren SLAM!FM en Sky Radio. Ekdom had concurrentie van Edwin Evers (Radio 538) en Jeroen van Inkel (Q-music).

Van Eijk nam het op tegen Claudia de Breij (VARA/3FM) en Roosmarijn Reijmer (VPRO/3FM). Andere genomineerden voor de aanstormend talent-prijs waren Wietze de Jager (Q-music) en Vincent Gerhardt (NTR/Radio 6).

Felix Meurders

Eerder op de avond kreeg Felix Meurders al de Marconi Award voor zijn gehele oeuvre uitgereikt. Enkele weken geleden was al bekend dat de 66-jarige Meurders deze prijs zou krijgen.

"Als iemand de Nederlandse radio de afgelopen decennia heeft gekleurd en van grote invloed is geweest op tientallen radiomakers en miljoenen luisteraars, dan is het wel Felix Meurders. Meurders heeft de goeie ouwe radio op veel fronten gediend: als dj, presentator, verslaggever, maar ook achter de schermen van menig programma", stond in het juryrapport.

Prijzen

De Marconi Awards zijn de jaarlijkse radiovakprijzen. Een tienkoppige jury onder leiding van Radio 6-programmaleider Jurre Bosman heeft besloten over de drie Marconi-prijzen.

De Zilveren Radiosterren en Gouden Radioring zijn publieksprijzen. Van woensdagmiddag tot donderdag 20:30 uur kon het publiek via telefoon en sms stemmen op favoriete radioman en -vrouw en het favoriete radioprogramma.

Tip de redactie