AMSTERDAM - De Nederlandse Publiek Omroep (NPO) zet 14 miljoen euro van het reguliere programmabudget apart voor dramaseries en documentaire.

Dat zal bestuurslid Shula Rijxman schrijven aan staatssecretaris Sander Dekker van Media, zo laat ze woensdag via een open brief weten aan Nederlandse drama- en documentairemakers.

Maandag werd al bekend dat de koepelorganisatie de aanvullende financiering van dramaseries en documentaires voor een belangrijk deel wil overnemen, nu het Mediafonds mogelijk door het nieuwe kabinet wordt opgeheven.

De 14 miljoen komt bovenop de 53 miljoen euro uit het programmabudget waarmee de Publieke Omroep nu al drama en documentaire financiert.

Commissie

Het extra geld is bedoeld voor 'artistieke documentaire, hoogwaardig drama en film', volgens Rijxman vergelijkbaar met de aanvullende financiering die het Mediafonds geeft. Volgens haar hebben "deze genres buiten de publieke omroep nauwelijks overlevingskans".

De verdeling van de budgetten moet bepaald worden in overleg met experts die in de sector actief zijn. "Denk aan een speciale commissie", stelt Rijxman.

Bezuinigen

Het bestuurslid gaf verder aan dat het 'pertinent niet waar' is dat de NPO volgend jaar 16 miljoen op drama en documentaire wil bezuinigen, zoals het Mediafonds maandag in een reactie liet weten.

"Volgend jaar wordt er een efficiency besparing doorgevoerd in de organisatie. Drama en documentaire blijven overeind", schrijft Rijxman.

Het nieuwe kabinet wil 100 miljoen euro bezuinigen op de mediabegroting. Dat bedrag komt boven op de korting van 200 miljoen euro van het eerste kabinet-Rutte.