Jannetje Koelewijn blijft toch bij NRC

AMSTERDAM - Journalist Jannetje Koelewijn blijft toch bij NRC Handelsblad. Ze kondigde begin oktober aan op te stappen vanwege harde kritiek over haar verslaggeving over het ongeluk van prins Friso.

Dat meldt NRC dinsdag.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch is blij met haar besluit. "Dat betekent dat Jannetje ook de volgende jaren haar mooie pen ter beschikking blijft stellen van NRC Handelsblad en nrc.next."

Koelewijn zou in oktober nog gezegd hebben dat een 'onwerkbare situatie' was ontstaan tussen haar en Vandermeersch.

Onjuiste informatie

Ze schreef na het ski-ongeluk van prins Friso in februari onjuiste informatie over zijn gezondheidstoestand in een artikel op de voorpagina van NRC Handelsblad. Daarin stond onder meer dat de prins geen schedelbasisfractuur had

Die informatie had ze verkregen via haar echtgenoot, neurochirurg Kees Tulleken. Hij zou de arts van prins Friso hebben gesproken op een congres van neurochirurgen in het ziekenhuis waar de prins Friso lag.

Later bleek dat Friso waarschijnlijk nooit meer bij bewustzijn komt. Koelewijn en Tulleken raakten in opspraak. Tegen Tulleken loopt nog een tuchtprocedure omdat hij mogelijk het medisch beroepsgeheim heeft geschonden.

Onderzoek

NRC liet oud-ombudsman van de Volkskrant Thom Meens de gang van zaken onderzoeken. Hij concludeerde in april dat de NRC de omstreden artikelen nooit had mogen plaatsen.

Eerder had Vandermeersch al laten weten de berichtgeving te 'betreuren'. De hoofdredacteur gaf toe dat er bij de beoordeling van informatie verwarring is ontstaan tussen feit en interpretatie.

Tip de redactie