AMSTERDAM - De directeur en hoofdredacteur van de BBC, George Entwistle, heeft zaterdag ontslag genomen.

Dat meldt de BBC. Entwistle laat weten dat zijn keuze 'de enige juiste' is.

''De zeer uitzonderlijke gebeurtenissen van de afgelopen weken leiden mij tot de conclusie dat de BBC een andere leider moet benoemen'', zei Entwistle in een verklaring die op televisie werd uitgezonden.

Aanleiding voor het ontslag is een bericht van het BBC-programma Newsnight. Het nieuwsprogramma had gemeld dat een politicus in de jaren '70 kinderen had misbruikt in kindertehuizen in het noorden van Wales.

Het programma noemde geen namen, maar gesuggereerd werd dat het ging om Alistair McAlpine, oud-penningmeester van de Conservatieve Partij.

Vernederd

Boegbeeld en presentator van Newsnight, Jeremy Paxman, zei in een verklaring het vertrek van Entwistle te betreuren. Volgens hem is Entwistle ''vernederd door lafaards en incompetente leiders.''

Paxman zegt dat de bezuinigingen op de programma's en het steeds verder uitbreidende management de ware problemen zijn van de BBC. Hij had gehoopt dat Entwistle aan zou blijven om de problemen op te lossen, zegt Paxman in de verklaring. Verder zegt hij het jammer te vinden dat ''een getalenteerde man wordt opgeofferd.''

Excuses

Vrijdag liet de man die het misbruik aan de orde had gesteld, weten dat McAlpine hem niet had lastiggevallen en dat de pedofiel een ander was. De BBC bood daarop 'zonder enig voorbehoud' zijn excuses aan.