AMSTERDAM - Dagblad Metro heeft donderdag een omstreden column van Luuk Koelman van de eigen website gehaald.

De columnist schreef onder naam van Mariska Órban-de Haas een brief aan de ouders van Tim Ribberink, die zelfmoord pleegde. Het verwijderen gebeurde op verzoek van familie van Ribberink, aldus de krant.

In de column (die nu niet meer online te lezen is) richt Koelman namens Órban-de Haas het woord tot de ouders van Ribberink. De 20-jarige jongen maakte een week geleden een eind aan zijn leven omdat hij werd gepest.

Órban-de Haas is hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad. Dat blad is woedend en noemt de column "smakeloos". Metro liet eerder weten dat Koelman als columnist de vrijheid geniet om te schrijven wat hij wil.

Suggestie

Koelman suggereert dat Ribberink zou worstelen met homoseksuele gevoelens en dat zijn ouders daar nooit iets aan hebben gedaan. "Ik vraag mij oprecht af waarom u nooit heeft ingegrepen. Zei u nooit tegen Tim: kies voor het mooiere, kies voor de eenheid tussen man en vrouw?"

Ook wordt verwezen naar de jaren vijftig, 'toen minderjarige rooms-katholieke jongens nog werden gecastreerd om ze van hun homoseksuele gedrag af te helpen'. "Maar daarvoor is het nu te laat. Aan de andere kant: nóg erger was het geweest wanneer Tim over enkele jaren met een andere homo was getrouwd", zo schrijft Koelman in de column, die wordt afgesloten met 'alle liefs van Mariska Orbán-de Haas'.

Distantiëren

Het Katholiek Nieuwsblad laat weten zich volledig te distantiëren de nepbrief 'die in zijn smakeloze geheel voor rekening komt van columnist Koelman en voor Metro'. "Ons medeleven gaat uit naar Tims nabestaanden, die dit boven op hun verdriet te verwerken krijgen."

Marije van 't Hoog, eindredacteur bij Metro, laat weten dat Koelman in zijn columns 'de vrijheid heeft om alles te schrijven binnen de grenzen van de wet'. Ze vindt niet dat in de column de grenzen van het fatsoen worden overschreden. "Het is een satirische column. Er is ook geen enkele discussie geweest of dit stuk wel of niet zou worden geplaatst."

Verontwaardiging

Op Twitter is grote verontwaardiging ontstaan over de column. Het is veel mensen niet duidelijk dat de brief niet echt is geschreven door Órban-de Haas, die eerder controverse opriep vanwege haar conservatieve denkbeelden ten aanzien van abortus en homoseksualiteit.

Koelman vergrootte de verwarring nog eens door donderdagochtend te twitteren: "Voor mij geen Metro-column vandaag. In plaats daarvan Mariska de Haas met open brief aan de moeder van Tim Ribberink."

Te veel

De ouders van Ribberink laten weten dat ieder woord dat aan de column van Koelman gespendeerd wordt, er een te veel is.

Verder willen ze er niet op ingaan. Wel bedanken ze in een donderdag verstuurde verklaring de media voor de 'respectvolle wijze' waarop is omgegaan met de situatie rondom de dood van hun zoon. "Het is goed te merken dat het thema pesten de aandacht krijgt die het verdient", schrijven zij.