HILVERSUM - RTL zendt een reading van medium Derek Ogilvie met nabestaanden van de in 1995 vermoorde Nicole van den Hurk niet uit.

RTL heeft dat besloten na de ''mediahectiek" die is ontstaan door het bezwaar van stiefvader Ad van den Hurk.

RTL heeft dat woensdagmiddag laten weten. De rechter in Amsterdam gaf in een kort geding wel toestemming voor de uitzending.

Ad van den Hurk had een kort geding aangespannen om uitzending van de aflevering te voorkomen. In een verklaring zegt RTL rust voor mensen die de reading hebben aangevraagd belangrijker te vinden dan uitzenden.

Zorgvuldigheid

Desondanks voelde de omroep zich genoodzaakt naar de rechter te stappen omdat ''er veel onjuiste berichten in de media verschenen".

''Met de uitspraak van de rechter wordt bevestigd dat we in ons recht staan en dat dit in lijn is met de uiterste zorgvuldigheid waarmee het programma wordt gemaakt."

Onopgelost

Nicole van den Hurk verdween op 6 oktober 1995 toen ze op de fiets op weg was naar haar bijbaantje. Haar lichaam werd eind november van dat jaar gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop.

Ze bleek met geweld om het leven te zijn gebracht. De zaak is tot dusver onopgelost gebleven.

Haar stiefbroer Andy en Ad van den Hurk zijn verdachten geweest. Er is volgens de rechter echter geen sprake van schending van privacy van de vader ''omdat zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van het meisje geen onderwerp is in de uitzending".

De rechter vindt het evenmin ongepast om aandacht te besteden aan een dood persoon in een entertainmentprogramma.

Getroost

Volgens RTL zijn de stiefmoeder, broer en stiefzus ''in ieder geval blij met de reading, voelen zich hierdoor getroost en kijken hier naar volle tevredenheid op terug".