AMSTERDAM - RTL Nieuws krijgt voorlopig de gevraagde koopkrachtcijfers niet. De rechter besloot woensdag de rechtszaak twee weken aan te houden en op woensdag 21 november voort te zetten.

Of de ministeries moeten voor die tijd toch nog alle gevraagde CPB-doorrekeningen verstrekken. RTL spande een kort geding aan om de cijfers boven tafel te krijgen, dat woensdag diende in Amsterdam.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws sprak woensdag na afloop van de zitting de hoop uit dat de koopkrachtcijfers onder druk van de rechter spoedig openbaar worden.

''Ik ben blij dat de rechter meekijkt. Dat is de winst van vandaag. Het kabinet voelt de druk van de rechter en de Tweede Kamer.''

Te vroeg

De rechter honoreerde met het aanhouden van de zaak het verzoek van landsadvocaat Eric Daalder. Deze betoogde dat het actualiteitenprogramma te vroeg is met het aanspannen van het kort geding om de koopkrachtcijfers boven water te krijgen.

De ministeries die de cijfers moeten ophoesten hebben op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) 28 dagen de tijd om aan het verzoek van RTL Nieuws te voldoen. Volgens Daalder is het niet aan RTL om zelf een termijn te bepalen.

Eigen houtje

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws en zijn advocaat betoogden in de rechtbank dat ze afgelopen weekeinde op eigen houtje het ministerie van Algemene Zaken een korte deadline hadden gesteld om spoed af te dwingen. En omdat het Kamerdebat er deze week al is en Kamerleden op dezelfde koopkrachtcijfers van het Centraal Planbureau (CPB) zitten te wachten.

Klein maakte zich boos tijdens de behandeling van de zaak. Hij voelt zich naar eigen zeggen het bos ingestuurd door de ministeries, onder meer omdat ze beweren dat het CPB een onafhankelijk overheidsorgaan is. Klein stelt dat de cijfers over de koopkracht, de onderliggende stukken van het regeerakkoord, bewust buiten de openbaarheid worden gehouden.

''Dat is schandalig. Iedere Nederlander heeft recht op de onderliggende cijfers van de kabinetsformatie om uit te kunnen rekenen wat de kabinetsplannen betekenen voor zijn eigen portemonnee'', zegt Klein.