AMSTERDAM - Nederlandse media hebben ook dit jaar weer veel aandacht voor het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Zo brengen NOS en RTL de uitslagenavond in de nacht van dinsdag op woensdag vanaf verschillende plekken in de Verenigde Staten live op de buis.

Bijna alle landelijke kranten verslaan de ontknoping van de presidentsstrijd van minuut tot minuut via blogs op hun websites.

De NOS verzorgt samen met Nieuwsuur een marathonuitzending onder de titel Amerika Kiest 2012. Het programma begint dinsdagavond om 22.00 uur op Nederland 2, schakelt even voor middernacht over op Nederland 1 en loopt door tot de overwinnigsspeech van de kersverse president.

Hilversum

Rob Trip presenteert de uitzending vanuit de studio in Hilversum en Astrid Kersseboom bedient het scherm waarop de laatste prognoses en uitslagen binnenkomen.

Correspondent Eelco Bosch van Rosenthal geeft vanuit de VS duiding aan de peilingen, Twan Huys brengt de sfeer in New York in beeld, Tom Kleijn is in Chicago bij de partijbijeenkomst van de democraten en Wouter Zwart doet verslag van de verkiezingsavond van de Republikeinen in Boston. Herman van der Zandt woont de President's Night in de Melkweg in Amsterdam bij.

RTL Nieuws

Het verkiezingsprogramma van RTL Nieuws heet Verkiezingen VS: Obama vs. Romney. Van 23.15 uur tot middernacht presenteert Suzanne Bosman het liveprogramma vanuit Hilversum. Correspondenten Erik Mouthaan (New York), Betty Glas (Boston) en Hella Hueck (Atlanta) verslaan de gebeurtenissen in Amerika.

RTL 4 blijft niet uitzenden tot alle stemmen zijn geteld, maar neemt dinsdagavond in verschillende reportages wel alvast een voorschotje op hoe Amerika er de komende 4 jaar zal uitzien onder Mitt Romney of Barack Obama.

De redactie volgt via een liveblog op de website van RTL Nieuws wel de hele nacht de ontwikkelingen. Woensdagochtend is het RTL-verkiezingsprogramma vanaf 06.00 uur terug op de zender, onder leiding van Rick Nieman en met rechtstreekse bijdragen vanuit Amerika.

Liveblog

Onder meer NU.nl, en de kranten de Volkskrant, De Telegraaf en NRC Handelsblad houden op hun website een liveblog bij, waarin naast de laatste peilingen, uitslagen en nieuws ook analyses, reportages en commentaren te vinden zijn.

Alle berichten over de verkiezingen in de VS in ons nieuwsdossier