AMSTERDAM - Charlene de Carvalho-Heineken staat bovenaan de Quote 500. Woensdag komt de zestiende editie van de rijkenlijst uit.

De enige dochter van Freddy Heineken is 5,4 miljard euro waard en stond in de vorige Quote-lijst op de tweede plek. Sinds 1999 voerde familie Brenninkmeijer de lijst aan.

De Carvalho-Heineken is de eerste vrouw die de lijst aanvoert maar, zo relativeert het blad, dat komt voornamelijk door haar vader.

Frits Goldschmeding van Randstad en auto-importeur Wijnand Pon bezetten dit jaar de tweede en derde plek.

Minder dan vorig jaar

Het totale vermogen van de Quote 500 bedraagt in 2012 106,5 miljard euro. Dat is een kwart minder dan vorig jaar, maar dat beeld wordt vertekend door een nieuwe opzet van de lijst. Rijke families zijn naar een aparte familielijst verplaatst.

Het was voor Quote te lastig om de familievermogens aan individuen te verbinden. Als de families op de lijst waren gebleven, bezaten de 500 rijksten samen 148 miljard. Op de familielijst staat familie Brenninkmeijer van C&A bovenaan.

In deze lijst is ook koningin Beatrix en haar familie opgenomen. Hun vermogen van 950 miljoen euro is daar goed voor een 5e plaats.

Bekende Nederlanders

Twintig personen in de Quote 500 bezitten meer dan 1 miljard euro. De hoogstgeplaatste bn'er is mediamagnaat John de Mol (1,9 miljard) op nummer 5. Collega Joop van den Ende is met 1,6 miljard euro goed voor de 8e positie.

Andere bekende rijken zijn voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek (195 miljoen), oud-premier Ruud Lubbers (82 miljoen), tv-producent Reinout Oerlemans (76 miljoen) en platenbaas Hans Breukhoven (72 miljoen).

Er staan 63 nieuwe vermogenden in de Quote 500 en 16 namen die eerder tot de 500 rijksten behoorden keren terug. Op plek 500 staat Ruud van Nistelrooij met een vermogen van 50 miljoen euro.