Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Prins Johan Friso

'Drempel media ligt steeds lager'

RIJSWIJK - De drempel voor media om te schrijven over onderwerpen die op een bepaald moment Twitter beheersen wordt steeds lager.
Door ANP

Dat zegt mediasocioloog aan de Universiteit van Amsterdam Peter Vasterman zondag in reactie op de commotie in de (sociale) media over de toestand van prins Friso.

Tv-zender National Geographic zond zondagochtend per abuis een condoleancebericht uit waarin werd gesproken over het overlijden van de prins. Hoewel het bericht snel van het scherm was afgehaald, leidde het tot speculaties op sociale media waarvan landelijke media op hun beurt melding maakten, met als gevolg weer een explosie van Twitterreacties.

Na ruim een uur sprak de Rijksvoorlichtingsdienst de geruchten met klem tegen. De televisiezender liet later weten dat de mededeling op de buis was verschenen als gevolg van een technische fout.

Uitzoeken

Vasterman vindt dat een dergelijke grote bewering voor media aanleiding zou moeten zijn om eerst uit te zoeken of die klopt in plaats van deze meteen over te nemen en ''zich te verschuilen achter een bron''.

Vooral nieuwswebsites maken zich schuldig aan dit soort ''onzorgvuldige berichtgeving'' omdat het op internet draait om snelheid, zegt Vasterman.

Dat media schreven over het bericht van National Geographic noemt Vasterman ''journalistieke gemakzucht''. Daarnaast, zegt hij, hebben de landelijke media een versterkend effect gehad op de kwestie. ''Een onderwerp krijgt op die manier een extra gewicht'', zegt de mediasocioloog.


Lees meer over:

MediaSociale mediaPrins Friso

Aanbevolen artikelen