NEW YORK - De Amerikaanse krant The New York Times is in China geblokkeerd nadat ze had geschreven over de rijkdom die de familie van de Chinese premier Wen Jiabao zou hebben vergaard.

Volgens de krant ging eerst de Chineestalige website op zwart, gevolgd door de Engelstalige. Ook verwijzingen naar het artikel zijn geblokkeerd.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het artikel bedoeld is om China zwart te maken.

De blokkering volgt enkele maanden na de lancering van de Chineestalige website in juni. Daarvoor werden tussen de 30 en 35 extra personeelsleden aangenomen.

Corruptie

The New York Times heeft uitgezocht dat familieleden van Wen Jiabao voor minstens 2,7 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) aan bezit op hun naam hebben gehad. Volgens de krant zijn veel familieleden van Wen, die binnenkort een opvolger krijgt, enorm rijk geworden tijdens zijn loopbaan als politicus.

Zo zou een enkele investering door zijn 90-jarige moeder Yang Zhiyun, een oud-lerares, al voor 120 miljoen dollar in de boeken staan. Dit terwijl Wen het imago heeft van een bescheiden man en strijder tegen corruptie binnen de Communistische Partij van China.

Wen zei vorig jaar nog in een speech nog zei dat zijn familie ''extreem arm'' was toen hij opgroeide.

Aandelen

De investeringen door de familie van de premier waren zeer omvangrijk, volgens The New York Times. De familie heeft een aandeel verworven in onder meer banken, juweliers, toerismesector, telecommunicatiebedrijven en infrastructuurprojecten.

De namen van onder meer de zoon, dochter en jongere broer van Wen gingen vaak schuil achter ingewikkelde financiële constructies.

De gedoodverfde opvolger van president Hu Jintao, Xi Jinping, was in juni onderwerp van onderzoek door het financiële persbureau Bloomberg. Daaruit bleek dat familieleden investeringen hadden gedaan, waarmee honderden miljoenen dollars waren gemoeid. China blokkeerde destijds ook die aantijgingen.