DEN BOSCH - Omroep Brabant moet 1000 euro schadevergoeding betalen aan een man die op de internetpagina van de regionale omroep in verband werd gebracht met een reeks brandstichtingen in Den Bosch.

De rechtbank in Den Bosch heeft dat bepaald in een rechtszaak die de man had aangespannen.

De regionale omroep kreeg eind vorig jaar particulier gemaakte bewakingsbeelden van een inwoonster van Den Bosch. Op de beelden is te zien dat de man op een zaterdagavond door de straat loopt. Diep in de erop volgende nacht brandde het busje van de familie uit.

Omroep Brabant plaatste de beelden op internet. ,,De mogelijke dader staat op beeld'', scheef de redactie onder de kop 'Is dit de Bossche pyromaan?'. De rechter zegt dat Omroep Brabant zich op op basis van de beschikbare feiten veel terughoudender had moeten opstellen.

De tekst laat weliswaar ruimte voor twijfel maar voor de gemiddelde bezoeker van de website zal die twijfel minimaal zijn geweest, overweegt de kantonrechter. De beelden bewijzen niet dat de man iets met de brandstichting(en) te maken heeft en verder was er niets dat hem ermee in verband zou kunnen brengen, aldus de uitspraak.

De rechter oordeelt dat de man door de publicatie schade heeft geleden omdat zijn eer en goede naam zijn aangetast.