Storing ontvangst radiozenders verholpen

ROTTERDAM - Een flink aantal publieke en commerciële omroepen was donderdagochtend in Zuid-Holland niet in de ether te ontvangen.

Onder meer Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, de regionale omroepen Radio West en Radio Rijnmond en Sky Radio waren ruim anderhalf uur uit de lucht.

Oorzaak was een stroomstoring in het Waalhavengebied in Rotterdam waardoor ook een zendmast van KPN werd getroffen. Een noodaggregaat van KPN zorgde er pas na anderhalf uur voor dat de stations weer in de ether te horen waren. Nóg een uur later, rond 10.30 uur, was ook de stroomstoring voorbij.

Volgens netbeheerder Stedin werd de storing veroorzaakt door graafwerkzaamheden door derden. ''Een kleine 400 bedrijven in het Waalhavengebied zaten zonder elektriciteit'', aldus een woordvoerster van Stedin.

Rampenzender

''De storing was voor ons extra pijnlijk omdat Omroep West en ook RTV Rijnmond de functie van rampenzender hebben'', aldus hoofdredacteur Renzo Veenstra van Omroep West.

De overkoepelende organisatie van regionale omroepen ROOS wil van KPN dan ook weten wat er precies mis is gegaan en waarom het anderhalf uur duurde voordat het noodaggregaat aanging. ''Dit soort zaken zijn natuurlijk nooit helemaal uit te sluiten'', aldus ROOS-directeur Gerard Schuiteman. ''In het noorden van het land is onlangs zelfs een zendmast omgevallen.''

''Wat wij willen weten is of alle systemen bij KPN zo hebben gewerkt als ze moesten werken en hoe ze dit soort problemen in de toekomst denken te voorkomen. Daarover gaan we met KPN in gesprek. We zijn benieuwd naar hun uitleg'', aldus Schuiteman.

Juist als ergens de stroom uitvalt, moet een regionale omroep als calamiteitenzender de mensen op de hoogte houden. ''Dan is het inderdaad pijnlijk als ze dat niet kunnen omdat een aggregaat niet naar behoren functioneert.''

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie