'Boer zoekt Vrouw nooit goed geweest voor emancipatie'

AMSTERDAM - De grachtengordel heeft Boer Zoekt Vrouw ontdekt, maar het is de vraag of de alleenstaande boeren daar blij mee zijn.

De boeren en hun kandidaat-partners (m/v) werd gisteravond in De Wereld Draait Door de maat genomen, tot grote ergernis van vele twitteraars en fans.

"Het #DWDD tribunaal is geopend. Belichaming van de suprematie aan het woord", luidde een van de talrijke kreten op Twitter.

Cabaretier Sanne Wallis de Vries en hoofdredacteur Cécile Narinx (Elle) bekenden in de uitzending beiden verslaafd te zijn aan Boer zoekt Vrouw. Maar niet onvoorwaardelijk. Vooral boer Aad en zijn vrouwen moesten het flink ontgelden.

Wallis de Vries noemde de drie vrouwen van boer Aad 'wezens – dat kunnen we toch wel zeggen'. Hoofdredacteur Cécile Narinx (Elle) had het voorzien op boer Aad: "Aad is alles wat je een vrouw niet toewenst."

Reacties

TV-maker Harm Edens, fervent volger van de veel bekeken serie, reageerde meteen via Twitter: "#dwdd over boer Aad. De grachtengordel heeft een oordeel. God sta ons bij. #bzv"

Anderen bespeuren dat "100 jaar vrouwenemancipatie even door de plee wordt gespoeld", naar aanleiding van de kritiek op boer Aad en de aftocht van zijn logee Ina.

Kijkcijferkoningin Yvon Jaspers noch de andere makers van BZV willen reageren op de uitzending.

'Iedereen kijkt'

Volgens AD-columniste Angela de Jong, die de boeren sinds het tweede seizoen op de voet volgt en elke maandag verslag doet van de uitzending, is het bepaald niet zo dat de grachtengordel ineens BZV heeft ontdekt.

"Mijn schoonouders behoren ook tot de grachtengordel, maar ze kijken niet", zegt ze.

Dat bekende Nederlanders als Wallis de Vries en Narinx kijken, is volgens De Jong niks nieuws. "Dat doen Louis van Gaal en oud-minister Gerda Verburg al jaren. Alle lagen van de bevolking kijken, anders kom je niet aan kijkcijfers boven de vier miljoen."

Emancipatie

Dat beide vrouwen in DWDD klaagden over de volgzaamheid van de vrouwen van boer Aad, is volgens De Jong geen nieuws onder de zon. Voor de emancipatie is Boer Zoekt Vrouw nooit goed geweest. Zelden hebben de vrouwen een eigen, succesvolle loopbaan.

"Het zijn nooit de meest geëmancipeerde vrouwen die schrijven naar de boeren", zegt de AD-columniste. "De meesten willen hun hele boeltje oppakken en meteen bij een van de boeren intrekken. Op Swaen van boer Martin na dan, die heeft een eigen manege. De rest lijkt meer verliefd op het buitenleven en de kalfjes die geboren worden, dan op de boer zelf."

Saai

Rhijja Jansen, schrijfster van het boek ‘Boer Zoekt M/V’ en columniste van Metro, zegt het te willen opnemen voor boer Aad. Zij zat gisteravond aan tafel toen Aad en zijn vrouwen verbaal werden gefileerd.

"Er waren over hem pittige reacties, maar ik heb bij hem juist positieve gedachten. Door Aad komt er wat leven in de brouwerij. Bij de andere boeren is het veel te saai."

Of ze in DWDD zitting heeft genomen in een tribunaal over Boer Zoekt Vrouw, daarover wil ze zich niet uitlaten. "Aad is wat onbeholpen. Verder ga ik geen woord over De Wereld Draait Door zeggen. Ik ben alleen heel blij dat Aad er is."

Dat de grachtengordel BZV heeft omarmd, is volgens Jansen 'onzin'. "Boer Zoekt Vrouw is van iedereen."

Lees meer over:
Tip de redactie