Koelewijn weg bij NRC na artikel Friso

AMSTERDAM - NRC-redacteur Jannetje Koelewijn, die na het ski-ongeluk van prins Friso onjuiste informatie over zijn gezondheidstoestand naar buiten bracht, neemt ontslag als redacteur bij NRC.

Volgens de redacteur is een onwerkbare situatie ontstaan tussen haar en hoofdredacteur Peter Vandermeersch, schrijft de Volkskrant dinsdag.

In een interview met het Belgische tijdschrift Humo zei Vandermeersch onlangs dat de krant 'lelijk in de fout' is gegaan bij de berichtgeving over Friso. Hij zei dat de informatie was ingewonnen op een manier 'die niet koosjer' was.

"En dan nog op de voorpagina van de krant plaatsen, in een stuk dat een Telegraafverhaal leek omdat het de ik-vorm hanteerde." Voor Koelewijn was dat interview een teken aan de wand, aldus de Volkskrant.

MRI-scan

Nadat Friso in februari in het Oostenrijkse wintersportgebied Lech was bedolven onder een lawine schreef Koelewijn onder meer dat op een MRI-scan geen bijzonderheden te zien waren. Haar bron was Claudius Thomé, hoofd van de afdeling neurologie van de Universiteitskliniek in Innsbruck.

Haar man, neurochirurg Kees Tulleken, zou hem hebben gesproken op een congres van neurochirurgen in het ziekenhuis waar Friso lag. Koelewijn was daar als echtgenote van Tulleken binnengekomen.

Het ziekenhuis ontkende meteen dat Thomé uitspraken over de toestand van Friso had gedaan.

Tuchtprocedure

Later bleek dat Friso waarschijnlijk nooit meer bij bewustzijn komt. Koelewijn en Tulleken raakten in opspraak. Tegen Tulleken loopt nog een tuchtprocedure omdat hij mogelijk het medisch beroepsgeheim heeft geschonden.

De NRC liet oud-ombudsman van de Volkskrant Thom Meens de gang van zaken onderzoeken. Hij concludeerde in april dat de NRC de omstreden artikelen nooit had mogen plaatsen.

Lees alles over prins Friso in ons dossier

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie