Publieke omroep VS echte verliezer debat

DENVER - De grootste verliezer van het Amerikaanse presidentiële debat van woensdag was niet Barack Obama of Mitt Romney maar de publieke omroep PBS.

Critici wisten het na afloop wel: debatleider Jim Lehrer, de grote man van het PBS-journaal, had er een potje van gemaakt.

Hoewel het de 12e keer was dat Lehrer een dergelijk debat leidde, had hij er woensdag geen grip op.

Hij liet de kandidaten hun gang gaan, greep niet in als er regels werden overtreden, hield zijn oog niet op de klok en hield de deelnemers inhoudelijk niet bij de les. De kritieken waren vernietigend, niet alleen van comedianten als Bill Maher, maar ook van collega's en nieuwsanalisten.

Pino

Ook de door Romney aangekondigde bezuinigingen op de publieke omroep waren een slag in het gezicht van PBS. ''Ik vind PBS goed, en ik hou van Big Bird (in Nederland bekend als Pino), maar ik wil de subsidies voor PBS verlagen'', liet de Republikein zich ontvallen. Gelukkig voor Sesamstraat was de verontwaardiging op sociale media groot over de uitlating van Romney.

Spontane acties om Pino aan het werk te houden en acties op Facebook als Pino for President zagen na het debat meteen het levenslicht.

Alles over de verkiezingen in de VS in ons dossier

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUshop

Tip de redactie