HOOFDDORP - Viva viert feest want het vrouwenblad bestaat deze week 40 jaar. Speciaal voor deze gelegenheid verschijnt woensdag de dikste editie ooit van het tijdschrift.

Het jubileumblad wordt dinsdag gepresenteerd.

In de 200 pagina's tellende Viva komen oude succesrubrieken voorbij, staan 40 bijzondere voorpagina's op een rij, worden modetrends van 1972 naar nu vertaald en kijkt de redactie naar taboes die in de afgelopen 4 decennia zijn aangepakt.

De jubileumeditie is interactief, met gezongen felicitatievideo's, voorgelezen columns en een speciaal gemaakte videoclip.

Viva gaat met haar 40 jaar weliswaar al een flinke tijd mee, maar kan nog niet op tegen bladen als Margriet (bijna 75 jaar), Donald Duck (60 jaar) en Tina (45 jaar).

Veel veranderd

Volgens hoofdredacteur Gijsje van Bentum is er sinds de eerste editie, die op 7 oktober 1972 verscheen, veel veranderd en toch ook weer niet. Viva was destijds het eerste blad voor vrijgevochten jonge vrouwen, schrijft ze in haar editorial.

''Viva is voor de lipstickfeminist, het optimistische zusje van de tuinbroekfeminist.'' De Vivavrouw is volgens Van Bentum niet veel veranderd. ''Goed en wel beschouwd lullen we nog steeds graag over seks en lezen we nog steeds graag over de liefde.''