KIEV - Ruim honderd Oekraïense journalisten hebben maandag voor het parlementsgebouw in Kiev gedemonstreerd tegen een wetsvoorstel dat de straffen voor smaad aanscherpt.

De wet zou de pers muilkorven. Betogers hielden blanco krantenpagina's omhoog om de gevreesde gevolgen van de wet te verbeelden.

Het wetsvoorstel, dat wordt bepleit door de partij van president Viktor Janoekovitsj, moet straffen tot vijf jaar cel mogelijk maken.

Het parlement buigt zich volgende week over het voorstel, hoewel de opsteller van de wet zich heeft bedacht en tevergeefs heeft geprobeerd het in te trekken.

Leeg

Enkele belangrijke Oekraïense kranten en tijdschriften verschenen de afgelopen dagen uit protest met een lege voorpagina of omslag. Internationale mediawaakhonden stellen dat de persvrijheid in Oekraïne onder druk staat sinds de president twee jaar geleden aan de macht kwam.

Zij beschuldigen de regering ervan de media aan de leiband te willen leggen, onder meer met oog op de parlementsverkiezingen van 28 oktober.

Journalisten protesteren in Oekraïne