HAREN - Twee journalisten van RTV Noord en RTV Drenthe gaan aangifte doen tegen de mobiele eenheid, omdat zij tijdens de rellen in Haren tegen de grond zijn gewerkt en met de wapenstok zijn geslagen.

Dat melden beide regionale omroepen woensdag.

Goos de Boer (RTV Noord) en Rinus Bouwmeester (RTV Drenthe) deden in de nacht van vrijdag op zaterdag live verslag van de rellen in het Groningse dorp.

Op de geluidsopnamen is te horen hoe De Boer ''volkomen onverwacht en zonder waarschuwing werd neergetikt'' en dat Bouwmeester meerdere keren wordt geslagen, ondanks dat ze kenbaar maken dat ze journalist zijn.

Aangifte

Beide verslaggevers willen met de aangifte duidelijk maken dat mensen die hun werk doen, ongemoeid moeten worden gelaten ''zelfs in hectische omstandigheden''. Volgens De Boer deed vooral de tweede ontmoeting met zijn 'belager' later in de nacht hem besluiten aangifte te doen.

In plaats van zijn excuses te maken, benadrukte de ME’er De Boer vooraf gewaarschuwd te hebben. ''We waren live op de radio en honderdduizenden getuigen kunnen het tegendeel aantonen.''

Zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de Stichting Landelijke Politieperskaart had De Boer eerder deze week al geadviseerd aangifte te doen.