AMSTERDAM - De Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) heeft een waarschuwing verspreid voor het NU.nl-onderzoek naar controle op identiteitsbewijzen.

De haven van het Brabantse Moerdijk verhoogde hierop de paraatheid.

NU.nl heeft de laatste negen maanden een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar gebrekkige controle van identiteitsbewijzen door overheden en bedrijfsleven. Door dit falen neemt het risico op identiteitsdiefstal toe.

In de waarschuwing stelt de NCTV dat het onderzoek naar de controle van identificatiebewijzen gaande is en wijst op een publiek beschikbare foto van de journalist. In het bericht wordt niet ingegaan hoe goede controle op legitimatiebewijzen moet worden uitgevoerd. De terrorismebestrijder kreeg na acht maanden lucht van het onderzoek.

Het bericht ging uit naar de zogenaamde sectorcoördinatoren bij organisaties als Rijkswaterstaat, NS, Prorail, Shell, de Vereniging Nederlandse Chemische Industrie, de koepel van Waterleidingbedrijven, de haven van Rotterdam en KPN. Die organisaties sturen zo’n formele melding vervolgens door.

Het bericht lekte via de haven van Moerdijk uit, nadat daar de paraatheid werd verhoogd en het Havenschap werd verzocht alle bezoeken te melden. Havenmeester Ruud Verhulst verbood de NU.nl-verslaggever vervolgens nog in het havengebied te komen, maar weigerde verdere toelichting te geven.

'Twee keer fout'

"De NCTV gaat hier dus twee keer de fout in. In plaats van het beveilingslek direct aan te pakken wordt de onderzoeksjournalist van NU.nl aangewezen als het te bestrijden probleem. Een typisch gevalletje 'shoot the messenger'", reageert Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). "Met zo'n NCTV gaan we de oorlog niet winnen.

"Het is teleurstellend dat de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding alleen het symptoom lijkt te willen bestrijden in plaats van de kwaal", reageert ChristenUnie-kamerlid Gert-Jan Segers tegenover NU.nl.

"Toen hij namelijk lucht kreeg van De Winters onderzoek, werden medewerkers voor hem gewaarschuwd met een foto waaraan hij te herkennen was, terwijl natuurlijk de controle op identificatiebewijzen op alle niveaus zou moeten worden aangescherpt. Ik hoop dat dat nu alsnog gebeurt."

Het kamerlid roept Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie naar de Tweede Kamer om uitleg te geven over het onderzoek en de waarschuwing van de NCTV. Hij wil maatregelen zien die moeten waarborgen dat wel correct wordt gecontroleerd op identiteitsbewijzen.

'Geen gelukkige mail'

De betrokken ambtenaar erkent tegenover NU.nl het bericht te hebben gestuurd. "Het is geen gelukkige mail geweest. Dat had zo niet gemoeten", erkent een voorlichter van de Coördinator Terrorismebestrijding tegenover NU.nl.

Hij noemt de waarschuwing "niet handig" omdat deze "niet volledig" was. "De intentie was om aandacht te vragen voor het volgen van de juiste toegangsprocedures en daarbij alert te zijn. Een bericht met die strekking wordt alsnog met vitale sectoren gedeeld."