AMSTERDAM - De Primetime Emmy Awards werden zondagavond (lokale tijd) voor de 64e keer uitgereikt. De prestigieuze Amerikaanse televisieprijzen voor het beste van het afgelopen tv-seizoen, zijn uitgedeeld in het Nokia Theatre in Los Angeles.

De beste dramaserie is Homeland geworden. De acteurs uit deze serie wonnen de Emmy's voor Beste Mannelijke en Vrouwelijke Hoofdrol. Dat zijn Claire Danes, zij speelt Carrie Mathison in Homeland en Damian Lewis, hij speelt Nicholas Brody.

Homeland was de grote winnaar van de avond met in totaal zes Emmy's (vier Primetime Emmy Awards en twee Creative Arts Emmy Awards). De serie ontving Emmy's voor beste scenario, montage en casting.

In Nederland wordt de dramaserie uitgezonden bij BNN.

Comedy

In de categorie Comedy heeft Jon Cryer de Emmy voor Beste Mannelijke Hoofdrol voor zijn rol als Alan Harper in Two And A Half Men in de wacht weten te slepen.

De comedyseries die in de prijzen konden vallen waren Curb your Enthousiasm, Girls, 30 Rock, Veep, Modern Family en The Big Bang Theory. De serie Modern Family, te zien op RTL 5, kreeg de Emmy voor beste comedyserie.

In de categorie Variety/Competition Program waren So You Think You Can Dance, The Amazing Race, Dancing With The Stars, Top Chef, Project Runway en The Voice genomineerd. The Amazing Race trok uiteindelijk aan het langste eind.

Kevin Costner

Kevin Costner heeft ook een Emmy Award in de wacht gesleept. De 57-jarige acteur won in de categorie Beste Mannelijke Hoofdrol in een miniserie of film, voor zijn rol in de westernserie Hatfields & McCoys.

Costners tegenspeler Tom Berenger ontving de tv-prijs omdat hij in de serie de Beste Mannelijke Bijrol vertolkte. Bij de vrouwen werd de Beste Bijrol in een miniserie of film vertolkt door Jessica Lange, in de serie American Horror Story.

Maggie Smith won een Emmy Award voor de Beste Vrouwelijke Bijrol in een dramaserie. De 77-jarige Britse actrice won net als vorig jaar dankzij haar rol in de serie Downtown Abbey.

Kimmel

Jimmy Kimmel presenteerde de show. De 44-jarige komiek, die de ceremonie voor de eerste keer aan elkaar praatte, maakte ook zelf kans op een Emmy.

Hij was genomineerd in de categorie beste Variety Series, voor zijn talkshow Jimmy Kimmel Live!  Kimmel won de Emmy niet, deze ging naar The Daily Show With Jon Stewart.

Game of Thrones

Een week geleden werden de Creative Arts Emmy Awards, de opwarmer voor de 'grote' Emmy's, al uitgereikt.

Game of Thrones was toen de grote winnaar. De fantasyserie, waarin onder anderen Carice van Houten te zien is, viel zes keer in de prijzen. Game of Thrones maakte zondag kans op twee Emmy's, maar won er geen.

Bekijk hier de volledige lijst winnaars