HILVERSUM - Ruim 2,5 miljoen mensen hebben woensdagavond de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen gevolgd via Nederland 1 en RTL 4.

Dat meldde de Stichting KijkOnderzoek donderdag.

Naar Nederland Kiest (NOS) keken bijna 2,1 miljoen mensen, RTL trok met Wat kiest Nederland 433.000 tv-kijkers. Van alle mensen die woensdagavond de televisie aanhadden, keek 45 procent naar het verkiezingsprogramma op Nederland 1. Een op de tien kijkers koos voor de uitslagenavond op RTL 4.

Woensdag zagen 1.856.000 mensen het Achtuurjournaal (NOS). Een half uur eerder was RTL Nieuws goed voor 1.262.000 kijkers.

Hele nacht

RTL en de NOS gingen de hele nacht door met hun rechtstreekse verkiezingsuitzending. Presentatoren als Ferry Mingelen en Rob Trip (beiden NOS) en Frits Wester (RTL) waren donderdagochtend nog steeds bezig met het duiden en becommentariëren van de uitslag.

Tegen 09.30 uur, na een marathonuitzending van ruim 13 uur, werd het NOS-presentatieteam afgelost. Op dat moment waren twee gemeentelijke uitslagen nog niet binnen. Alleen Pijnacker-Nootdorp en Hoogeveen hadden hun uitslag nog niet doorgegeven aan de Verkiezingsdienst van het ANP.

Lees alles over de verkiezingen