LONDEN - Buitenlandse media zien in de Nederlandse verkiezingen een test voor de eurozone.

De verkiezingen verzwakken naar verwachting de greep van de Duitse bondskanselier Angela Merkel (foto) op Europa en kunnen een opsteker worden voor eurosceptici, schreef woensdag de Britse krant The Daily Telegraph.

The Financial Times voorziet woensdag echter een terugkeer van kiezers naar het centrum en verwacht teleurstelling bij tegenstanders van Europa en van de noodkredieten om de eurozone te laten aansterken.

Partner

De eventuele gevolgen voor Merkel zijn natuurlijk in Duitse media prominent aanwezig. Die Welt schrijft dat de verkiezingen voor een verandering in de crisispolitiek van Europa kunnen zorgen.

Indien links wint in Nederland steunt Den Haag weliswaar de reddingsplannen voor onder andere Griekenland, maar niet meer de harde bezuinigingen zoals Merkel die graag ziet. De Duitse bondskanselier zou na Frankrijk een belangrijke partner in de bezuinigingspolitiek verliezen, aldus Die Welt.

Poldermodel

De Nederlanders stemmen volgens veel buitenlandse waarnemers tegen de achtergrond van de eurocrisis en de daarmee verband houdende aftakeling van de welvaartsstaat. De Franse krant Le Monde ziet ons poldermodel verloren gaan.

De pilaren van de consensuspolitiek van sociaaldemocraten, christendemocraten en liberalen zijn ingestort en Nederland gaat al naar de vijfde stembusgang in 10 jaar tijd. Het geloof in hun 'modèle des polders' is weggevallen.

Belgische media hebben ook aandacht voor de vele opiniepeilingen en leiden daar uit af dat het ''ongemeen spannend of razend spannend'' wordt met de nek-aan-nekrace van VVD en PvdA.

Alles over de verkiezingen in ons dossier