AMSTERDAM - The New York Times besteedt dinsdag op de voorpagina geen ruimte aan de elfde herdenking van de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.

Deze keuze is bewust gemaakt, omdat de krant vindt dat het tijd is om de hoeveelheid journalistieke aandacht voor dit onderwerp af te bouwen.

"De pijn, de woede en het verlies zullen nooit vervagen, de hoeveelheid journalistiek zal wel minder moeten worden", schrijft Margaret Sullivan, journalist bij The New York Times.

De berichtgeving van de krant zal dit jaar beperkt blijven tot nieuwsverslaggeving.

Balans

Of de krant daarmee voldoet aan wat de lezers verwachten, weet Sullivan niet. Deze discussie over 'herdenkingsjournalistiek' is volgens haar niet nieuw. Het is volgens de krantenmedewerker lastig om een goede balans te vinden tussen wat lezers willen en daadwerkelijk nieuws waar de verslaggeving op kan draaien.

Andere kranten besteden wel aandacht aan dit onderwerp: de Citibank heeft een herdenkingsadvertentie op de voorpagina van The Wall Street Journal en The Daily News heeft een grote afbeelding van het toekomstige One World Trade Center op de cover.