RIJSWIJK - De nieuwe televisieserie van de EO over Vincent van Gogh, waarin onder anderen Barry Atsma en Jeroen Krabbé een rol spelen, is niet in goede aarde gevallen bij familie van de kunstschilder.

Johan van Gogh, de vader van de in 2004 vermoorde regisseur Theo van Gogh en zoon van de neef van de schilder, is woedend, schrijft het AD dinsdag.

Volgens hem klopt het verhaal niet dat in de serie Van Gogh, een huis voor Vincent over zijn vader wordt verteld. "Ze vinden het verhaal van mijn vader Vincent Willem blijkbaar niet spannend genoeg, dus hebben ze het maar lekker sensationeel gemaakt. Natuurlijk bestaat er vrijheid van meningsuiting, maar dit gaat te ver", zegt hij.

Hij zegt verder: "Het ergste vind ik dat Krabbé (die de rol van de vader van Johan speelt) hem gaat neerzetten als iemand die probeerde Van Goghs schilderijen te verkwanselen. Mijn vader had maar een wens: de collectie schilderijen juist bij elkaar houden.''

Gedramatiseerd

De EO zegt in de krant dat de serie 'ietwat gedramatiseerd' is, maar dat er wel degelijk research is gedaan bij de erven van Van Gogh. Johan van Gogh wilde hen niet spreken.

Van Gogh, een huis voor Vincent is vanaf januari 2013 te zien op Nederland 1.