AMSTERDAM - De eerste versie van De Nieuwe Pers, de digitale opvolger van het gratis dagblad dat in maart van dit jaar werd opgedoekt, moet in januari 2013 verschijnen.

Dat wordt maandag bekendgemaakt op de website denieuwepers.com. Eerder was het de bedoeling dat De Nieuwe Pers (DNP) eind juni 2012 al van start zou gaan. 

Die datum werd niet gehaald door problemen rond de financiering. Het was zelfs onzeker of DNP er wel zou komen. Er was een startkapitaal nodig van 7 ton.

In juli werd bovendien bekend dat Ben Rogmans, een van de twee initiatiefnemers, overstapte naar De Persgroep. Daarop liet Jan-Jaap Heij al weten nog steeds 'vol optimisme' door te gaan met de digitale opvolger van De Pers.

Ambitie

Op de site wordt ook de ambitie van het nieuwe medium omschreven: "Elke dag brengen we in De Nieuwe Pers het nieuws dat er toe doet."

DNP verschijnt in een app. "Deels gratis, deels betaald, deels naar onze smaak, deels naar die van u zelf. In een krant die in alle gevallen journalisten op de eerste plaats zet, of ze nu teksten, foto’s of video maken.''

De nieuwe 'krant' gaat zich focussen op de voorkeur van de lezer: ''Wij denken dat u, als lezer, zelf uit wilt maken welke journalisten u volgt. En dat u ze graag helpt hun werk zo goed mogelijk te doen, ook financieel. Dus gaan we u niet alleen een krant bieden, maar ook een persoonlijk abonnement op journalisten die er toe doen.''