Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
tijdschriften magazines kiosk

Supermarkten weigeren Nieuwe Revu om Holleeder

AMSTERDAM - Tenminste tien Plus-supermarkten weigeren sinds deze week de Nieuwe Revu te verkopen, omdat topcrimineel Willem Holleeder daar een column in schrijft.
Door NU.nl/Jisca Cohen en Gert-Jaap Hoekman

Het initiatief komt van Piet Boerman, filiaalhouder van Plus in Dordrecht. Minstens tien andere supermarkten hebben zijn voorbeeld gevolgd, maar Boerman vermoedt dat er meer zullen volgen, zegt hij tegen NU.nl.

Hij werd aan het denken gezet door de commotie die deze week ontstond rond de publicatie van de eerste column van Holleeder in het weekblad.

"Het is prima dat Holleeder een column schrijft, maar de insteek van Nieuwe Revu is het verhogen van de omzet. Daar wil ik, indirect of direct, niet aan meewerken."

Uitgezeten

Boerman zegt het blad uit zijn winkel te houden, zolang Holleeder erin blijft schrijven. Het argument van hoofdredacteur Erik Noomen dat Holleeder zijn straf heeft uitgezeten en recht heeft op een baan, begrijpt de supermarkthouder wel.

Bovendien, zegt hij: "Als ik in de schoenen van Holleeder had gestaan en ze hadden mij gevraagd, zou ik het ook hebben gedaan. Maar dat Nieuwe Revu dit gebruikt om omzet binnen te halen, daar zet ik vraagtekens bij. En veel mensen met mij."

Het hoofdconcern van Plus laat aan NU.nl weten het besluit te respecteren. Individuele ondernemers hebben het recht om centraal aangeleverde producten niet te verkopen, aldus de supermarktketen.

Gestraft

Hoofdredacteur Noomen geeft toe dat de reden om Holleeder te vragen voor een column is, "behalve een inhoudelijke natuurlijk ook dat we daarmee de oplage hopen te verhogen".

Maar hij begrijpt de ophef niet. "Alle andere tijdschriften die Holleeder in de afgelopen jaren op de cover hebben geplaatst, zijn daar nooit op zo'n manier voor gestraft. Ik vind dit getuigen van een merkwaardige ethische opleving, die in mijn ogen onterecht is."

Noomen verwacht niet dat meer winkelketens het voorbeeld van Plus Boerman zullen volgen. "De geluiden die mij bereiken zijn, dat het een redelijk onschuldige column is waar mensen om moeten lachen."

Verkoop

Ondertussen lijkt de verkoop van het blad met Holleeder op de cover erg goed te gaan. "We merken nu al dat de verkoop in sommige winkels, waarvan we al gegevens hebben, in twee dagen tijd gelijk staat aan een normale weekverkoop."

De hoofdredacteur herinnert eraan dat de topcrimineel zelf daar weinig van zal merken. "Woensdag is er door Justitie beslag gelegd op alle inkomsten van Holleeder uit deze column. Dus hij krijgt er ook nog eens niets van."


Lees meer over:

Willem HolleederNieuwe Revu

Aanbevolen artikelen