AMSTERDAM - Willem Holleeder heeft in zijn eerste column uitgehaald naar journalisten die veelvuldig over hem hebben geschreven.

De topcrimineel heeft het erover dat hij zonder opleiding stukjes mag schrijven in Nieuwe Revu. "Maar ja, ik heb ook altijd gedacht dat bepaalde journalisten daar ook niet voor gestudeerd hadden."

"Ik ga mijn best doen als columnist", vervolgt Holleeder, die zijn straf voor onder meer meervoudige afpersing heeft uitgezeten.

"Wat zullen John van den Heuvel van De Telegraaf, Gerlof Leistra van Elsevier en Harry Lensink van Vrij Nederland en al die anderen die me altijd het riool in hebben geschreven trots op me zijn."

Toestemming

De nieuwe columnist schrijft ook dat zijn advocaat Stijn Franken eerst toestemming gevraagd heeft aan het Openbaar Ministerie. Holleeder geeft toe dat hij sceptisch was, maar ze hadden er geen enkel probleem mee.

De columns van de bekende crimineel gaan niet over zijn beruchte verleden, maar vooral over zijn herintrede in de maatschappij. Dat was een voorwaarde van hoofdredacteur Erik Noomen, maar Holleeder zegt zelf ook niet te willen schrijven over zaken waarmee hij "mensen strafrechtelijk zou kunnen belasten".

Opbrengsten

De opbrengsten van zijn werk vloeien direct door naar justitie. Holleeder moet nog bijna 18 miljoen euro aan crimineel verkregen geld terugbetalen aan de staat. Dat bedrag heeft hij naar eigen zeggen niet.

"Ik hoop dan ook dat mijn contract veelvuldig wordt verlengd, want het zal wel even duren voordat ik die 18 miljoen heb terugverdiend."