AMSTERDAM - Hoofdredacteur Erik Noomen van Nieuwe Revu staat nog steeds achter zijn beslissing om topcrimineel Willem Holleeder een column te geven in zijn blad.

Woensdag verschijnt de eerste column van Holleeder in Nieuwe Revu, waarin hij zelf toelicht waarom hij die schrijft.

"Wat een flauwe grap, dacht ik, toen ik werd benaderd om een wekelijkse column te schijven in Nieuwe Revu. Daar zit zeker Frans Bauer achter, die grapjas", aldus Holleeder in zijn eerste bijdrage.

Maar het bleek geen grap. Noomen: "Ik kan me voorstellen dat sommige mensen niet op hem zouden zijn gekomen als ze aan een nieuwe columnist dachten."

Podium

Volgens hem past Holleeder goed bij zijn blad. "Van nature zijn we een geruchtmakend nieuwsblad, met de belangrijker pijler misdaad."

Kritiek dat Nieuwe Revu een podium biedt aan een topcrimineel, wuift Noomen weg. "Wij geven geen baan aan een crimineel. Nee, wij geven een column aan een veroordeelde die zijn straf heeft uitgezeten."

Voorwaarde voor de samenwerking, waarvoor nu een halfjaar contract is getekend, is dat Holleeder een vrij man is.

Normale baan

Holleeder werd in 2006 veroordeeld voor 9 jaar cel wegens afpersingspraktijken en kwam in januari dit jaar vrij. In juli werd bekend dat Holleeder bijna 18 miljoen moet terugbetalen aan Justitie.

"Je zou het kunnen zien in het kader van een re-integratietraject", zegt Noomen. "De man heeft bijna 8 jaar gezeten, hij heeft zijn schuld aan de samenleving betaald. Ook vanuit de reclassering wordt het normaal gevonden om weer werk te vinden. Laten wij dan de barmhartige Samaritaan zijn die hem een baan geven."

Dagelijks leven

"Ik vind het te verdedigen, omdat Holleder door de jaren heen een heel merkwaardig soort BN'er is geworden. Hij is extreem beroemd, maar niemand weet iets van hem."

De columns gaan over het leven dat Holleeder nu leidt, niet over de zaken waarvoor hij in aanraking kwam met Justitie, benadrukt Noomen.

Klassiek handschrift

De columns worden handgeschreven, in "klassiek handschrift" aangeleverd bij Noomen, die ze dan overtikt. Het is niet de bedoeling dat er een stevige eindredactie overheen gaat, laat Noomen weten.

"Hij vindt het goed als ik een komma verander, maar dat moet wel altijd in overleg", aldus Noomen.

Maar de hoofdredacteur benadrukt dat Holleeder het graag hoort als iets niet duidelijk is. "Hij heeft natuurlijk wel een grote trots. Het moeten wel goede columns zijn, misschien worden ze op termijn nog wel gebundeld."

Prepaid

Voor het contact hebben zowel Noomen als Holleeder een speciale prepraid telefoon aangeschaft, zodat ze niet afgeluisterd worden.

Ze spreken af in een kroeg of op de redactie. In Nieuwe Revu vertelt de hoofdredacteur hoe ze afspraken op een locatie die Holleeder bij hem introduceerde "met de zin: 'Heb ik nog een tijdje voor moeten zitten, vanwege bedreiging van de vorige eigenaars", waarna hij zich naar de aan tafel wachtende serveerster wendde met een charmant 'Hoi, mag ik een cola light, in een flesje? Dank je.'"