KIEV - De oplages van kranten in de wereld blijven groeien. Meer dan 2,5 miljard mensen lazen in 2011 minimaal eens per week een papieren krant.

De betaalde oplages kenden een stijging van ongeveer een procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in Azië en het Midden-Oosten groeien de oplages, terwijl in Europa en de Verenigde Staten steeds minder kranten in omloop zijn.

De krant lezen op pc of tablet wint wel aan populariteit. Voor circa 600 miljoen mensen is dat al de gewoonste zaak van de wereld. De digitale (advertentie-)opbrengsten zijn evenwel veel te gering om eventuele omzetdaling uit lagere gedrukte oplages te compenseren. Deze trend speelt ook in ons land.

Omslag

De oplagecijfers werden maandag bekend gemaakt in het jaarlijkse trendrapport van de internationale organisatie WAN-IFRA, waarin kranten en uitgevers zijn verenigd. Het onderzoek, gepresenteerd op een conferentie in Kiev (Oekraïne), is gebaseerd op data uit 76 landen.

Bij enkele kranten in het westen is er overigens al wel een omslag. De Financial Times heeft intussen meer digitale dan print-abonnees. De verwachting is dat binnen enkele jaren The New York Times dit voorbeeld volgt.