AMSTERDAM - Bij de laatste uitzending van De Klassieken van Maartje van Weegen, vanuit het Concertgebouw in Amsterdam, waren onder meer Mart Smeets en Arthur Jussen te gast.

Ook kreeg ze een presidentiële onderscheiding van Georgië. Van Weegen neemt na 41 jaar afscheid van de publieke omroep.

Voor Van Weegen was het een verrassing wie er vrijdagochtend voorbij zouden komen in het Avro-programma op Radio 4.

"Normaal heb ik een draaiboek, nu ook wel, maar af en toe staat er 'nader te bepalen'. Dat is natuurlijk wel bepaald, alleen weet ik het niet en jullie wel", verwees ze naar het publiek. De Kleine Zaal van het Concertgebouw zat vol (oud-)collega's, familie en luisteraars.

Volgens Van Weegen erg bijzonder. "We zitten hier met z'n allen stil te zijn en naar cd's te luisteren."

Herkend

De eerste gast die Van Weegen mocht toespreken was Ad van Liempt, oud-hoofdredacteur van actualiteitenprogramma Nova.

Hij herinnerde Van Weegen eraan hoe vervelend ze het soms vond dat ze steeds herkend werd. "Je vluchtte drie weken naar Amerika en toen je terugkwam riep een vrouw naar de persoon achter je in de rij op Schiphol: 'Je zat bij Maartje van Weegen in het vliegtuig!'", vertelde Van Liempt.

Premier Mark Rutte stuurde een briefje om zich te verontschuldigen dat hij niet aanwezig kon zijn. "Een envelop, dat kan alleen maar van de minister-president zijn, dat zal toch niet", zei Van Weegen verbaasd toen ze het live in de uitzending ontving.

Onderscheiding

Van de ambassadeur van Georgië, Shota Gvineria, ontving Van Weegen de presidentiële onderscheiding 'Orde van het Gulden Vlies' voor haar inspanningen voor het Georgische klassieke radiostation Muza in Tibilisi. Samen met luisteraars zamelde ze in 2010 10.000 klassieke cd’s in.

De Georgische pianiste Nino Gvetadze verzorgde bovendien een optreden.

Mart Smeets

Mart Smeets, met wie Van Weegen het programma M2 presenteerde, zei het altijd een eer te hebben gevonden met haar te werken. "Als je niet wist hoe je NAC uitsprak, vróeg je het gewoon. Altijd goed voorbereid, dat maakt je uniek."

Hij kondigde een optreden van de jonge pianist Arthur Jussen aan. Andere live optredens waren er van onder meer vrouwen a capellakoor Wishful Singing en het Hexacon ensemble.

Luisteraar

De eerste luisteraar waar Van Weegen De Klassieken thuis heeft opgenomen, Arie de Zwart, haalde herinneringen op aan de koude vrijdagochtend, eind februari 2008, toen Van Weegen ziek was, maar "onder de pillen en gebracht door je echtgenoot" toch naar zijn huis in kwam.

Prins Willem-Alexander en prinses Maxima stuurden een handgeschreven kaartje en een bos bloemen. Ze bedankten Van Weegen voor het inzamelen van muziekinstrumenten voor kinderen.

In 2010 kreeg de presentatrice al een koninklijke onderscheiding.

Joop Daalmeijer

Ook twee musici bij wie De Klassieken thuis is opgenomen, kwamen voorbij.
Dirigent Jaap van Zweden bedankte Van Weegen 'namens alle musici' voor haar inzet. "Veel mensen weten niet wat een warme vrouw je eigenlijk bent." Violist André Rieu sprak haar toe via een opgenomen filmpje.

Joop Daalmeijer, echtgenoot van Van Weegen en voorzitter van de Raad voor Cultuur, verraste zijn vrouw door tijdens het laatste optreden op het podium te klimmen met zijn snaarinstrument theorbe. "Maar ik laat het optreden nu over aan de beste thorbeist van Nederland", verwees hij naar de musici op het podium, Fred Jacobs en bariton Maarten Koningsberger.

Het publiek zong tot slot met de Wishful Singers een lied over Maartje van Weegen op de muziek van Tulpen uit Amsterdam.