AMSTERDAM - Claudia de Breij wil in het nieuwe mediaprogramma De kunst van het maken laten zien wat de normale kijker of lezer niet weet. "Ik ben niet zo geïnteresseerd in waarheidsvinding."

Na De Leugen Regeert en De Waan van de Dag komt de Vara dit najaar opnieuw met een mediaprogramma op de vrijdagavond.

Dit keer zal de nadruk meer liggen op de makers van journalistieke producties, dan op de journalistiek zelf, vertelt De Breij aan NU.nl.

Juist omdat ze zelf geen journalist is, twijfelde ze kort of ze het wel moest doen. "Maar mijn vriendin zei heel terecht: ‘Altijd als jij je ergens druk om maakt, is het iets dat je hebt gelezen of gezien. Dat klopt. Het is of iets waar ik héél enthousiast over ben, of iets wat ik héél slecht vind."

Zoals u ook vaak via Twitter doet.

Lacht: "Ja, inderdaad. Daar loop ik soms ook helemaal leeg over wat ik allemaal tegenkom. Dat is waar, ja. Dus ik heb die behoefte ook. Ik hou ook niet van televisie waarbij waarbij ik letterlijk iets moet presenteren dat er al is, en ik het alleen maar hoef te tonen. Dit is echt iets anders."

Is het programma vergelijkbaar met De Leugen Regeert?

"Het grote verschil met wat ik doe en wat De Leugen Regeert overigens heel goed deed, is dat ik niet zo heel geïnteresseerd ben in waarheidsvinding. Dat is heel lang te weinig gedaan in de media, en nu is er een soort 'fact check overkill' aan het ontstaan, heb ik het idee. Daardoor wordt soms voorbij gegaan aan wát er nou eigenlijk gezegd wordt en waarom dat wordt gezegd."

"Ik vind ethiek eigenlijk veel interessanter. En ook het plezier in het maken en de creativiteit van de makers. Media worden vaak gezien als het weer, iets dat er gewoon is. Er wordt weinig bij stilgestaan dat er wordt nagedacht wie je waarom voor een programma uitnodigt. Dat vind ik leuk om te laten zien: de kunst van het maken."

Dus het gaat meer over hoe het gemaakt wordt dan of het allemaal klopt.

"Het gaat wel degelijk ook over wat er allemaal klopt, maar ik denk dat ik te vrolijk van karakter ben voor zo’n soort programma. Bovendien ben ik geen journalist, wie ben ik om te zeggen: jongens, de volgende journalistieke mores zijn niet nageleefd. Maar ik ben wél een maker, daar kan ik wel iets over zeggen."

Komen er wel journalisten in het programma?

"Jazeker. Journalisten, redacteuren, presentatoren, regisseurs, eindredacteuren. Je zult bij mij eerder een eindredacteur aan tafel zien dan de presentator, want die zie je al."

"Ik kan ontzettend genieten van lange interviews in bladen of weekendkranten. Maar je weet ook dat die gesprekken heen en weer gaan en geaccordeerd worden. Soms zegt een geïnterviewde later: zo heb ik het niet bedoeld. Aan het vakmanschap van de journalist wordt altijd voorbij gegaan. Ook aan zijn vuile trucjes trouwens, of het moment dat hij wist: 'Jij gaat hier nat, maar ik laat je lekker doorlullen en ik hoop dat je het niet door hebt'."

"Of bijvoorbeeld het maken van een kop. Ik kan zelf soms ontzettend balen van een kop als ik geïnterviewd ben en nou net dát zo uitgehaald is. Alleen dat al: schrijvende journalistiek blijft altijd buiten beeld. Maar er is heel veel over te leren."

Denkt u wel dat anderen dat ook willen weten?

"Ik ben zo'n ei, als ik kook denk ik ook: anderen moeten het maar lekker vinden."

De kunst van het maken wordt uitgezonden vanaf vrijdag 21 september op Nederland 2.